Няма да повярвате какъв динозавър е живял преди 200 млн. години

Няма да повярвате какъв динозавър е живял преди 200 млн. години

Ново палеонтоложко откритие приближи науката до тайнствения свят на динозаврите. При изследване в Южна Африка учени от международен екип се натъкнаха на следи от динозавърски крайник с размери 57 на 50 сантиметра, които принадлежат на непознат досега вид.

Уникалният отпечатък е намерен в района Масеру в Лесото. Той принадлежи на огромно трипръсто създание, което според изследователите е от хищните динозаври. По тяхно мнение мистериозният гигант е бил родственик с известния вид Тиранозавър рекс.

Според учените трипръстото животно е населявало планетата преди 200 млн. години. По техни изчисления то е било високо около 3 метра, а дължината на тялото му е била към 9 метра. Новооткритият вид попада в групата на така наречените динозаври-мегатетроподи и е кръстен от изследователите Kayentapus ambrokholohali.

Откриването на следата е важно събитие за палеонтологията. Тя е една от най-внушителните, намирани досега в Африка, посочват специалистите в доклад, присъстващ в западно научно издание.

Няма да повярвате какъв динозавър е живял преди 200 млн. години
Снимка: independent

По думите им находката е важна и по още една причина. Тя се явява първото по рода си доказателство, че гигантски кръвожаден динозавър е обитавал Южна Африка цели 100 млн. години преди появата на Тиранозавър рекс. Освен това тя датира от ранния юрски период – епоха, в която преди учените мислеха, че на Земята е имало много по-малко динозаври.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари