Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наука и Експерименти»Проучване: Европейците са генетично по-близки до неандерталците

Проучване: Европейците са генетично по-близки до неандерталците

Неандерталец

Доскоро науката вярваше, че неандерталците са изчезнали, без да оставят никаква следа от себе си. Ново проучване обаче е на път да обори тази теория. Според ДНК-анализ съвременните европейци имат доста по-голямо количество неандерталска ДНК в генетичния си състав, отколкото някога въобще сме допускали.

Данните показват, че между 1. 8 и 2. 6% от геномите на съвременните неафрикански човешки популации се състоят от неандерталска ДНК, като за Европа процентът е 4.7. Доскоро се смяташе, че следите от неандерталците в гените ни са пренебрежително малки, в рамките на статистическата грешка или около 0.3%.

Установено е още, че тези гени играят роля в нивата ни на холестерол, хранителни разстройства, артрит и други болести, които тормозят съвременния човек. Проучването показва още, че на неандерталците дължим освен заболяванията си и някои вредни навици като тютюнопушенето, резките промени в настроението и дори тена на кожата.

Неандерталците са най-близките изчезнали роднини на съвременните хора. Те са дошли в Европа хиляди години преди нашите предци хомо сапиенс.

Когато нашият вид идва на Стария континент, преди около 100 000 години, те започват съвместен живот с неандерталците. Последвалото смесване на ДНК все още допринася за няколко модерни наши черти.

Според изследователите именно гените, дошли от неандерталците, са помогнали на хомо сапиенс да се приспособи към суровия климат на Европа и след това да покори целия свят.

Твърденията се основават на новото проучване на експерти от Института за еволюционна антропология в Лайпциг, Германия. Учените анализирали милиарди ДНК фрагменти, извадени от останките на неандерталци, живели в различни части на Евразия – от Португалия, през Хърватия до Татарстан и Казахстан.

След като изградили до голяма степен неандерталсия геном, учените го сравнили с този на различни популации по света, за да открият неподозираните прилики между този на далечните ни братовчеди и европейците.

Интересен факт е, че освен способността да оцелеем в Европа, учените установили, че от неандерталците сме наследили цвета на косата, артрита, хранителните разстройства, шизофренията, цвета на кожата ни и безсънието.

Така че следващия път, когато някой ви каже, че сте неандерталец, не му се сърдете толкова, а просто приемете истината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати