Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Марс не ни иска! Колонизацията невъзможна

Марс не ни иска! Колонизацията невъзможна

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371

Амбициите на човечеството да колонизират и превърнат Марс в наш втори дом най-вероятно ще ударят на камък. Причината е, че Червената планета изобщо не е толкова гостоприемна, колкото ни се искаше.

На повърхността на Марс се образува отровен коктейл, който е способен да убие човешко същество за секунда. А може би и всяка възможна форма на живот.

Най-разочаровани определено са търсачите на извънземна форма на живот в Слънчевата система и най-вече – на Марс. Възможностите са сведени до минимум, защото на повърхността на планетата се образува отровна смес под действието на ултравиолетовите лъчи. Той унищожава всяка жива клетка и всеки атом и свежда шанса за форми на живот на планетата от какъвто и да било тип до пълния минимум.

Екип от университета на Единбург са тези, които стигнаха до фаталното заключение. Те са обърнали осезаемо внимание на перхлоратите - соли, които са в изобилие на Марс. Стабилни при умерени температури, те се трансформират в силен окислител, когато са активирани от затопляне.

По правило на Марс температурите са ниски. Учените обаче установиха, че перхлоратите могат да се активират и само под въздействието на ултравиолетовите лъчи. На Червената планета има още съединения на железен окис и водороден прекис, които допълнително засилват действието на перхлоратите. Така те стават дори още по-смъртоносни за бактериите.

Откритието, от една страна, е добра новина. То доказва, че дори да занесем биологични замърсители от Земята на Марс с нашите космически апарати, те няма как да оцелеят. В същото време обаче се оказва, че нищо от познатите ни живи вещества не може да вирее на планетата. Това може да се окаже причина учените да се откажат да колонизират именно Червената планета и да пренасочат усилията си към някоя по-приветлива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати