Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Вижте мистичните Егунгун – живите призраци, които не бива да докосвате

Вижте мистичните Егунгун – живите призраци, които не бива да докосвате

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Вижте мистичните Егунгун – живите призраци, които не бива да докосвате
Снимка: Jeremy Hunter/Exclusivepix Media

Жителите на африканското село в Бенин смятат, че починалите им предци могат да ги посещават и независимо че отдавана са напуснали земния свят, да ги наставляват, когато е нужно.

Това се случва чрез живите призраци Егунгун. Те са почитани като проводник между нашия и Отвъдния свят, пише Дейли мейл.

Когато преминават през селото обаче, никой не бива да ги докосва, защото се вярва, че един допир е достатъчен, за да убие и призрака и човека, който се е осмелил да протегне ръка.

Егунгун е тайно общество от мъже, които веднъж годишно се маскират и посещават Бенин. Там решават възникнали конфликти и се грижат общността да живее в мир.

Преоблечени като призраци, мъжете говорят на много висок тон и с фалцет, за да не бъдат разпознати. Те представляват душите на мъртвите, които се връщат на земята, за да посъветват своите живи близки.

Егунгун влизат в селото с музика от барабани и танци, чрез които показват, че са обсебени от душите на починалите.

Фигурите на мъжете са напълно покрити с обемни костюми, които показват силата на починалите и големината на мъдростта им пред тази на живите.

Живите призраци посещават всеки дом в селото и дават съвети от името на починали роднини. Тяхната цел е да разрешат семейни вражди да спасят селото от беди.

Единственото условие е, че никой не бива да се докосва и да прегръща мистичния призрак. Вярва се, че така ще се убие маскираният мъж, в чието тяло се е вселил духа на починали, както и човек, който е протегнал ръка към Егунгун.

По тази причина всеки от призраците носи със себе си пръчка. Така, ако някой се разчуства и се протегне за прегръдка, Егунгун го удря през ръцете и го бута назад, както повелява традицията. Вижте уникалните живи призраци на Бенин в галерията ни горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати