Вулканичните изригвания в древността – по вина на метеорити

Вулкан

Метеорни потоци в дълбоката древност са предизвикали вулканичните изригвания в онези години. Сблъсъците, които са предизвикали метеоритите, са причина за облика на планетата ни днес – такъв, какъвто го познаваме.

Заключенията са дело на учени от Тринити колидж в Дъблин. Те са изследвали скали в голям кратер в района на Съдбъри в провинция Онтарио, Канада. Той се е формирал преди 1.85 млрд. години в резултат на експлозия на голям метеор в атмосферата.

Днес от метеоритния сблъсък са останали само малки вулканични фрагменти. Те са се формирали, когато мехурчета газ се разпространили в разтопени скали и след това експлодирали и днес имат форма на щипка на рак.

След изследване на фрагментите става ясно, че съставът им се е променил с годините. Малко след фаталния сблъсък изригването на разтопени скали било директно свързано с разтапянето на земната кора.

Много след това изригването било захранвано с магма или по-точно - разтопени скали, които идват от земните недра. Това показва един крайно продължителен и дългогодишен процес.

Метеорит

Откритието е особено важно. То доказва, че захранващата вулканите магма се е променяла с годините. От своя страна това може да се окаже доказателство за това, че ефектът от древни сблъсъци с ранната Земя е по-голям, отколкото някога се е предполагало.

Подобно интензивно бомбардиране е имало деструктивен ефект за повърхността на планетата ни. Следствие на ударите на повърхността ѝ са излезли материали от вътрешността, които в крайна сметка са се оказали решаващи при формирането на цялата ѝ структура.

Откритието е поредната стъпка в опознаването на облика на планетата Земя и познанието как се е формирал той. Метеоритите от години се свързват с извезването на динозаврите. Това може и да е така, но в същото време те са променили дотолкова планетата ни, че тя да приеме на повърхността си обитатели, като човеците.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари