Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Човешките зоологически градини - срамно петно в човешката история

Човешките зоологически градини - срамно петно в човешката история

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Човешките зоологически градини - срамно петно в човешката история
Снимка: theplaidzebra

Отношението към хората с различна расова принадлежност в началото на XX век е било наистина ужасяващо. И въпреки че сме постигнали голям напредък, що се отнася до равните човешки права, само преди няколко десетилетия към чернокожите е липсвала най-елементарна хуманна съпричастност.

Една от най-големите атракции в миналото са били т.нар. човешки зоологически градини. В тях са излагали на показ чернокожи, заловени от родните им села в Африка, и ги заключвали в клетки като животни.

Целта на тези експозиции е била да подчертае примитивността на чернокожите, а понякога са ги поставяли редом до маймуни, за да демонстрират общото помежду им.

В клетките понякога са се разполагали цели семейства /разгледай галерията/. Те са принуждавани да водят традиционния си начин на живот, макар че се намирали в клетка.

Голяма част от тези хора са били облечени в традиционните за общността си дрехи. Копаели са с примитивни инструменти, сами си палели огън и приготвяли храна дори в мразовитите зими за забавление на европейците.

Най-много такива места е имало в Белгия и Франция, а посетителите често са носели и храна, която хвърляли по затворените в клетки хора.

Човешките зоологически градини са били много популярни и през цялото време на съществуването си са посетени от около 18 милиона души.

Сред живите експонати е бил и дядото на футболиста Карембьо, който в началото на миналия век живеел в парижки зоопарк. Тези унизителни атракции са съществували до 30-те години на XX век, а последните са били в Базел и Торино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#194829
Кое е срамното петно не е ясно?? Защо смесват маймуните с хората?!? Маймуните са животни и въпреки някои прилики с хората, те няма как да станат хора!! Някой си мисли, че като извади маймуната от джунглата може да я "интегрира" сред хората. Това е наивно! Котката и кучето живеят в дома на човека, но няма как да станат хора, още по-малко пък да се интегрират сред хората! Още Хитлер е казал на французите, които са попълвали редиците на Чуждестранния легион с маймуни от Сенегал и други страни: "Не е трудно да извадиш маймуната от джунглата! Трудно е да извадиш джунглата от маймуната!!"...
А в днешно време се опитват да "интегрират" маймуните и приматите сред обществото?!? Няма как да стане! Пропускат "дребната" на пръв поглед подробност, че маймуните са на съвсем друг етап в своето еволюционно развитие и нямат нищо общо нито по култура, нито по манталитет, нито по образование с развитото човешко общество!
10
2