Човешките зоологически градини - срамно петно в човешката история

1 od 9 Снимки
Човешките зоологически градини - срамно петно в човешката история
Източник: NewsCnrsFr

Отношението към хората с различна расова принадлежност в началото на XX век е било наистина ужасяващо. И въпреки че сме постигнали голям напредък, що се отнася до равните човешки права, само преди няколко десетилетия към чернокожите е липсвала най-елементарна хуманна съпричастност.

Една от най-големите атракции в миналото са били т.нар. човешки зоологически градини. В тях са излагали на показ чернокожи, заловени от родните им села в Африка, и ги заключвали в клетки като животни.

Целта на тези експозиции е била да подчертае примитивността на чернокожите, а понякога са ги поставяли редом до маймуни, за да демонстрират общото помежду им.

В клетките понякога са се разполагали цели семейства /разгледай галерията/. Те са принуждавани да водят традиционния си начин на живот, макар че се намирали в клетка.

Голяма част от тези хора са били облечени в традиционните за общността си дрехи. Копаели са с примитивни инструменти, сами си палели огън и приготвяли храна дори в мразовитите зими за забавление на европейците.

Най-много такива места е имало в Белгия и Франция, а посетителите често са носели и храна, която хвърляли по затворените в клетки хора.

Човешките зоологически градини са били много популярни и през цялото време на съществуването си са посетени от около 18 милиона души.

Сред живите експонати е бил и дядото на футболиста Карембьо, който в началото на миналия век живеел в парижки зоопарк. Тези унизителни атракции са съществували до 30-те години на XX век, а последните са били в Базел и Торино.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията