Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Кралските убийства, шокирали средновековна Европа

Кралските убийства, шокирали средновековна Европа

3 от 3 Снимки

3. Андрей от Унгария и Джована I Анжуйска


Джована наследява властта над Неаполитанското кралство от дядо си Карл Роберт Анжуйски. Още тийнейджърка е омъжена за краля на Унгария Андрей. Тогава е смятано, че тя ще бъде само пионка, а властта над Неапол ще премине в унгарците. Буйната ѝ викингска кръв обаче не позволява това и скоро Андрей е изхвърлен от балкона на двореца, където живеят двамата. Джована се омъжва за братовчед си – принца на Таранто Лудовико Анжуйски, вместо за брата на Андрей – Ищван.

Унгарците заподозрели нея за смъртта на първия ѝ съпруг и се разразила опустошителна война. Въпреки всичко кралицата се задържала на престола. Омъжвала се още три пъти в опит да се сдобие с наследник. Последният ѝ съпруг е владетелят на албанския град Дуръс и отново нейн братовчед Карл Анжуйски, който малко след това поръчва смъртта ѝ. Кралицата е удушена с възглавница на 12 май 1382 г. На престола застава Карл, който на свой ред е убит на 24 февруари 1386 година по поръчка на друга негова братовчедка – Мария Унгарска.

Златната ера на европейските монархии е отдавна в миналото. В наши дни кралските особи имат до голяма степен само представителни функции, а в голяма част от Стария континент та са носталгични за някои анахронизми.

Животът на малкото останали крале, кралици, принцове и принцеси е луксозен, приятен, в центъра на обективите на жълтата преса. Разбира се, невинаги е било така. Някога вземането и задържането на престола е било трудно начинание, съпътствано с много интриги, задкулисни игри и брутални убийства.

Животът на кралските особи бил нелек и често доста кратък. В следващата галерия вижте доказателства за това или кралските убийства, шокирали цяла Европа през Средновековието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати