Младо момиче от Бангладеш бавно се превръща в дърво

момиче дърво

10-годишната Сахана Хатун стана популярна по цял свят като първата жена, станала жертва на т.нар Синдром на човека дърво. Заради болестта по лицето ѝ се появяват израстъци, чрез които прилича на дърво.

Официалното наименование на заболяването е епидермодисплазия и въпреки че е рядко срещано в света на медицината, лекарите се опитват да го лекуват. В медицинския институт в Дака се опитват да разберат дали момичето не е засегнато и от друго кожно заболяване.

Само четирима души в света са диагностицирани с рядкото генетично заболяване, като сред тях няма жени. Смятаме, че Сахана е първата жена, засегната от веруциформна епидермодисплазия, казва ръководителят на пластичната хирургия в института Лал Сен.

Симптомите на заболяването се появили преди 4 месеца, а бащата на Сахана е беден фермер и не я завел веднага на лекар. Хоспитализирането ѝ се наложило, когато израстъците видимо увеличили размерите си.

Момичето е загубило майка си, когато е едва на 6 години. Първоначално баща си се надявал, че израстъците лесно ще могат да бъдат изрязани, но лекарите ѝ обяснили, че е състоянието на момичето далеч не е толкова просто.

дърво момиче
Снимка: Rehman Asad/Barcoft images

Все още не е напълно ясно как се появява болестта, но се смята, че се дължи на необичайни гени, които се предават от един от родителите

За Бангладеш това е вторият случай на човек, който се превръща в дърво.

Преди няколко години е медиите се появи историята на Абул Баджандар, за когото се сформира специален екип, който да отстрани израстъците му.

Абул претърпя 16 операции, за да му отстранят дървените израстъци по ръцете и краката. Все още продължават да му се появяват малки брадавици, но вече растат по-бавно.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари