Днес се прекланяме пред паметта на Свети Силвестър

Свети Силвестър

На 2 януари православната църква почита паметта на Свети Силвестър, а в народния календар празникът е известен и като Карамоновден. Имен ден днес празнуват Силвестър, Силвия, Силва, Силвана и Горан.

Свети Силвестър е роден в Рим и е бил ученик на презвитер Кирин. Светецът редовно давал подслон на бездомните в града и ги запознавал с Христовата вяра, която следвал.

На едно от празненствата в чест на езическите богове градоначалникът на Рим призовал Силвестър да участва в жертвоприношение, а ако откажел, чакало го жестоко наказание. Светецът обаче отговорил, че заплахите му няма да се сбъднат.

Градоначалникът веднага заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в затвора. Още същата вечер управителят на града се задавил с рибена кост и починал, а Силвестър бил освободен от затвора.

Вяра

С името на светеца се свързва и едно интересно предание. Според него веднъж светецът срещнал магьосника Замврий, който убивал вол в чест на свои бог. Силвестър го помолил да пощади живота на животното, но било твърде късно.

Все пак светецът успял да го съживи и затова се смята за покровител на воловете. По тази причина на днешния празник се изпълняват различни обреди с рогатите животни за ползотворна работа през годината.

Хляб и вино

По стар български обичай днес се почистват оборите за първи път през годината, а коледари посещават животните. В оборите се оставя пита, месо и вино.

На този ден се изпълнява и обичаят Полазване, който е характерен и за Ингнажден. Според поверието какъвто е човекът, влязъл първи в дома ви, такава ще е и годината ви.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари