Историческа находка разкри кой е бил първият управител на Пловдив

Находка в Пловдив

На сцената под Античния театър в Пловдив екип от археолози откри находка с историческо значение, тъй като надписът по нея показва името на първия управител на Древен Пловдив. Намерената плоча е отпреди 2000 години.

От разчитането ѝ става ясно, че Филипопол, както е древното име на Пловдив, за първи път е бил управляван от тракийската царска династия на Одрисите. Градоначалникът е бил и главен жрец на града.

По негово време римляните обявяват Филипопол за метрополия, което е доказателство, че градът е бил най-голямото селище в околността.

В антични времена Пловдив е бил най-значимият център в Тракия, преди областта да бъде присъединена към Рим.

Откритият надпис променя и датировката на самия Античен театър. До сега се смяташе, че той е бил построен по времето на император Траян, но сега излиза, че строежът е започнал около 30 години по-рано.

Наследниците на Одрисите са управлявали Филипопол до IV век след Христа, след което градът доброволно преминава под властването на Рим.

Одрисите са най-голямата царска династия, като първият известен владетел е Терес, който е управлявал между VI и V век преди Христа. Негов наследник е Спарадок, по чието време започва сеченето на монети.

Връх на политическия живот се достига при царуването на Котис I и Севт III, които водели упорити борби с властите в Атина и Александър Македонски.

Упадъкът на тракийската династия започва през III век преди Христа, когато все повече представители на тракийската аристокрация стават съюзници на Рим. През 45 година император Клавдий окончателно успява да сложи ръка върху тракийската провинция.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари