Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Нова хилядолетна мумия беше открита в Луксор

Нова хилядолетна мумия беше открита в Луксор

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Нова хилядолетна мумия беше открита в Луксор
Снимка: Dailymail

Саркофаг с останките на хилядолетна мумия е била намерена в южния египетски град Луксор от екип испански археолози, съобщава британския Индипендънт.

Гробницата се е разполагала на западния бряг на река Нил, на 700 километра южно от египетката столица Кайро. Останките се датират към 1075 и 664 година преди Христа, което означава, че останките са на 3600 години.

Целият саркофаг е бил украсен с ярки цветове /виж снимките в галерията/, а археологическият екип допълва, че в близост до мястото на погребението се намира храм от времето на фараон Тутмос III.

Министерството на древните паметници в Египет допълва, че е вероятно мумията да принадлежи на благородника Аменренеф, който е служил в двора на владетеля.

Находката е направена недалеч от гробницата на управителя на склада, който служил при царица Хатшепсут.

Като се има предвид разположението на гробницата, ръководителят на археологическия екип Мириам Секо Алварес казва, че е съгласен с предположението на египетските власти.

Цветните рисунки напомнят на характерните за Древен Египет религиозни символи. Сред тях са и образите на богините Изида, Нефтида, както и четирима от синовете на бог Хор.

В предната част на саркофага са изрисувани човешко лице, пера и надписи, които възхваляват покойника. Перата символизират богинята на милосърдието Маат, а надписите описват неговото пътуване в отвъдния свят.

Луксор е град с около 500 000 жители и е известен със своите храмове и гробници, изградени във времената на фараоните. Откритията тук са разкрили най-много от древната практика на мумифициране.

Вече 13-та години испанският екип от археолози работят активно в Луксор, а освен тази мумия през 2013 година те се натъкнаха на дървен саркофаг, в който бе положени тялото на 5-годишно момче от XVII династия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати