Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Артефакти и Ръкописи»Библейските текстове, доказани от съвременната археология

Библейските текстове, доказани от съвременната археология

2 от 3 Снимки

2. Содом


Библията описва унищожението на градовете Содом и Гомор поради греховното поведение на техните жители. Британски и австралийски учени обявиха през 2014 година, че са открили Содом недалеч от река Йордан, на територията на днешна Йордания.

Градът съществувал между 3500 и 2000 пр.н.е., в периода, когато е написана и самата Библия. По останките учените съдят, че макар и проспериращ и огромен за времето си, градът бил напуснат изведнъж към края на средната бронзова епоха, което се вписва в Библейската картина за внезапния край на Содом.

В науката за изследване на миналото има отделен клон, наречен библейска археология. Той като цяло се опитва по професионален начин да докаже истинността на Библията.

Археолозите, които са се заели с това поприще, често са критикувани поради навика им да пренебрегват понякога фактите и да не правят точен анализ на находките, само и само да нагодят откритото към библейските текстове.

Въпреки това някои от техните открития по абсолютен начин съвпадат с написаното в свещената книга. Ето и няколко примера за това /разгледай глаерията/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати