Истината за ухото на Ван Гог излезе наяве! Виновен е брат му

Истината за ухото на Ван Гог излезе наяве! Виновен е брат му

Винсент Ван Гог, освен с картините си, е известен с това, че е отрязал едното си ухо. Има много версии за причините и обстоятелствата около случката. Според последната такава, виновник е брат му.

Британският изкуствовед Мартин Бейли е на мнение, че Вин Гог си е отрязал ухото, когато разбрал, че брат му Тео се е сгодил. Доказателствата, които Бейли е събрал, са доста основателни да се смята, че теорията му може и да е истина.

До момента се смяташе, че художникът е отрязал ухото си след скандал с колегата си Гоген посредством бръснач. Това става на 23 декември 1888 г. Той е намерен на следващия ден в безсъзнание и бил закаран в болница. След като идва в съзнание, той не помни какво се е случило.

На Ван Гог е поставена диагнозата остра мания с генерализиран делириум. Според новите доказателства обаче в деня на инцидента Ван Гог е получил писмо от брат с Тео. Той бил негова най-голяма опора. Тео, както винаги, му изпращал пари. С това писмо обаче го уведомил и че ще се жени.

Проверката на Бейли доказала, че малко преди да изпрати писмото, Тео вече поискал благословията на майка си и по-големия брат на годеницата си. Коледната телеграма била получена от Винсент на 23-ти декември, в навечерието на инцидента. Според изследователят има пряка връзка между новината и липсващото ухо на Ван Гог.

Художникът периодично бива изписван и приеман в болница Арл. След това постъпва в психиатрия, където рисува едно от най-известните си произведения - Звездна нощ.

Още един интересен факт, който Мартин Бейли доказва е, че леглото, което Ван Гог рисува в някои от своите картини, е оцеляло. То се намира в холандското градче Боксмер. Неговият собственик дори не осъзнавал каква антика притежава.

Оказва се, че след смъртта на художника вдовицата на брат му – Джо го наследява. Тя го мести в Холандия, а през 1945-та година е дарено на селище близо до град Арнем. Там днес се намира град Боксмер.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари