Краят на света е на 16.12.2016! И още няколко дати за Апокалипсиса

край на света

Един от многото начини, по които хората са избирали да се насладят на времето си на света, е била мисълта за това кога и как ще свърши той. Винаги е имало такива групи от хора, които по една или друга причина са оповестявали края на всичко.

Описанието на Апокалипсиса е различно всеки път и вярата в пророчествата им почти сигурно пуска корени в общественото съзнание, като понякога се е стигало и до психоза. Сега на прага на следващата апокалиптична дата в календара – 16 декември 2016, ви предлагаме най-известните пророчества за края на света.

1 януари 1000 година

През 989 година папа Силвестър II прави предсказание, че светът ще свърши на 1 януари 1000 година. Малко преди датата хиляди добри християни се впуснали на поклонение в Йерусалим, а в много части на Европа избухнали бунтове и анархия, довели до смъртта на безброй вярващи.

1 февруари 1524 година

Немският астролог Йоханес Стьофлер казал на всички, че светът ще загине след голямо наводнение на 1 февруари 1524 година поради факта, че съзвездието Риби тогава ще бъде над Земята. Това довело до масова паника. Положението се утежнило, когато в Южна Германия, където живеел Стьофлер, започнали силни валежи (нормални за сезона) и локални наводнения. В избухналата паника загинали неколкостотин човека.

1284 година

Религия

Папа Инокентий III решил, че може да се разбере кога ще свърши светът, като се добави числото 666 към годината, в която се родил ислямът. Незнайно как е знаел точната година на създаване на мюсюлманската религия, но в крайна сметка папата оповестил, че светът ще свърши през 1284 година. Това довело до бунтове в цяла католическа Европа. Това обаче не стигнало на божия човек, а той изпращал няколко кръвопролитни похода срещу мюсюлманите, довели до разрив между двете големи религии, продължаващ и до днес.

31 декември 1988 година

През 1970 година евангелският пастор Хал Линдзи издава книга Миналата велика планета Земя. В нея той пророкува, че светът ще приключи на 31 декември 1988 година. Изданието става бестселър, а на самата дата не малко хора решават да сложат края на живота си преди настъпването на Апокалипсиса. Самият пастор после казва, че хората не са го разбрали и са разтълкували словата му грешно.

Декември 2012 или 2016?

Календар на маите

Почти всички трябва да помнят календара на маите и края на света, който трябваше да дойде през декември 2012. След като това не стана, все повече започнаха да се чуват гласове на следовниците на Апокалипсиса, че преводът е неточен и краят на света ще настъпи през 2016 година.

16.12.2016

Най-актуалното пророчество за края на света идва от поредната затворена американска религиозна група, известна като Свидетели на последните времена. Те казват, че на 16 декември магнитните полюси на Земята ще се сменят, което ще доведе до вакуум, който ще изсмуче атмосферата на планета и ще убие целия живот.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари