Индийка почина заради поста на джайнизма

Индийка почина заради поста на джайнизма

13-годишно момиче от Индия е починало, след като се е хранило единствено с варена вода в продължение на 68 дни. Арадана Самдаря е спазвала строгия пост на джайнизма – една от най-старите религии в света.

Според властите в Индия Арадана е била принудена от родителите си да спази непосилния пост. Те са заможни бижутери, а според техния гуру състоянието им щяло да се увеличи, ако 13-годишната им дъщеря спре да се храни.

Два дни след приключването на поста тя умира, а в полицията постъпва жалба срещу нейните родители. Те са разследвани за причиняване на смърт по непредпазливост.

И майката, и бащата обаче казват, че Арадана сама е решила да се подложи на поста, а те се опитали да я разубедят след 51-ия ден, но тя останала непреклонна.

Случаят повдигна бурна дискусия в Индия, особено след погребението на момичето, в което родителите заявяваха, че са щастливи за дъщеря си, която вече е в отвъдното, съобщава BBC

Постът на джайнизма забранява всякаква храна, като дори в разрешената вода постещите няма право да добавят подправки или лимон. Според медиците на такъв режим човек може да издържи най-много два месеца.

Традицията обаче все още е популярна сред джайнистите – малка религиозна група в Индия. Религията освобождава от пост бременните и сериозно болните, но поощрява постенето от деца.

Подобна практика е и сантара, в която вярващите трябва да се откажат от храна и вода с намерение да се подготвят за смъртта и предстоящото прераждане.

Мюсюлманите също не се хранят между изгрев и залез слънце по време на свещения месец Рамадан, но както исляма, така и останалите религии не приемат пълния отказ от храна за дълъг период от време.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари