Смъртта на Едгар Алън По, която и до днес е пълна загадка

Смъртта на Едгар Алън По, която и до днес е пълна загадка

На 3 октомври 1849 година случайни минувачи откриват безпомощен мъж на улицата, който е изпаднал в състояние на делириум. Те не успяват да разберат думите му, но веднага го водят в болница.

Мъжът бил Едгар Алън По, който умира няколко дни след това, без никой да разбере причината за внезапната му кончина. Медицинските документи, описващи състоянието му, изчезват изненадващо от болницата.

Истинска ирония е, че бащата на детективските романи умира при също толкова мистериозни обстоятелства, каквито редовно е описвал в своите истории.

Предната нощ писателят няколко пъти е споменава името Рейнолдс, но така и не е уточнил какво има предвид.

За смъртта му има различни версии. Тъй като творецът е имал не един и два порока, сред разглежданите хипотези са алкохолизъм, сифилис, менингит. Има теория и за самоубийство.

Някои свидетелства обаче стигат и по-далеч, като твърдят, че имат данни, от които става ясно, че По е участвал в редица окултни практики и за част от тях е излагал живота си на опасност.

Смята се, че именно при такъв ритуал, писателят доброволно се е изложил на физически мъчения, които довели до неговата кончина. На тези места често упоявали жертвите си с алкохол и наркотични вещества, което може да обясни състоянието, в което авторът е намерен.

Това обаче остава загадка, защото след смъртта му не е имало никакви реакции, подбуждащи търсене на истината.

Целият погребален ритуал е продължил около 3 минути, а останките на По са положени в Уестминстърското гробище в Балтимор. Никое официално издание не съобщава за смъртта му, въпреки че е бил една от най-известните фигури на XIX век.

160 години по-късно в Балтимор се организира второ и много по-голямо погребение за великия писател, който напуска този свят на 40 години.

На него присъстват Артър Конан Дойл и Алфред Хичкок, които са се вдъхновили от произведенията на Едгар Алън По.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Любовчето
Любовчето
08.10.2016 14:41
Дост зловещо
2
0