Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-скандалните кралици в историята, които ще ви стреснат с жестокостта си

Най-скандалните кралици в историята, които ще ви стреснат с жестокостта си

4 от 4 Снимки
Най-скандалните кралици в историята, които ще ви стреснат с жестокостта си
Снимка: Pinterest

4. Томирис


Историята помни легендарната кралица на народа масагети Томирис като убийцата на Шаха на шаховете, великия владетел на необятната Персийска империя – Кир.

Според Херодот, когато напада земите на масагетите, Кир първоначално успява да плени с измама част от тяхната армия, заедно със сина ѝ Спаргапиз, който по-късно се самоубива в плен. Яростна, майка му Томирис напада с основните масагетски сили, пленява Кир и го обезглавява без никаква милост. След това тя прави от черепа чаша, от която пие на пирове.

Въпреки че жените често са маргинализирани в историята, те в много случаи са играли основни роли в редица общества. Конкуренцията в един мъжки свят карала някои от тях да прибягват да брутални мерки, само и само да се задържат на власт.

Кралиците защитавали яростно властта си и често прибягвали до безпрецедентни кръвопролития. Една от най-скандалните кралици в историята, за които може да научите в подробности от галерията горе, остава в аналите като убийцата на Шах Кир, известен като Шаха на шаховете, великия владетел на необятната Персийска империя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати