Чрез радари археолози откриха гроба на крал Хенри I

Крал Хенри I

Благодарение на радари археолози откриха гроба на крал Хенри I и така финализираха една от най-големите археологически експедиции през последните години.

Разкопките са правени в района абатството в Рединг, което е открито през XII век от Хенри I. Участниците в проучването казват, че са изключително горди от факта, че са намерили останките на сина на Уилям Завоевателя, пише BBC.

Абатството е било сринато със земята при управлението на крал Хенри VIII, тъй като по негово време религията се сменя от католицизъм към протестанство.

Гробницата е била намерена чрез сканиране с радар, а тялото на крал Хенри I е било разположено до главния олтар на комплекса.

Абатството е построено през 1121 година по негова заповед, а тялото на владетеля е било погребано през 1136 година след смъртта му в Нормандия.

Ръководителят на проучването Тони Пейдж заявява, че изследването на района може да донесе огромни културни, исторически и икономически ползи.

Министерството на правосъдието е дало разрешение за 12 археологически експедиции край абатството в Рединг, а проектът е финансиран с 3.1 милиона британски лири.

Изследванията трябва да приключат през 2018 година, а след това районът ще бъде отворен за посещения от туристи.

Крал Хенри I е известен в британската история с големите икономически и финансови реформи, които въвежда в Англия. При неговото управление икономическата разлика между англосаксонската и нормандската нация почти се стопява и така се сформира единна английска нация.

В годините на царуването си Хенри е водил постоянни борби, за да защити короната си от брат си Робърт. Разногласията му с църквата също не спирали, а през последните години от царуването си е водел война с Франция, за да защити областта Нормандия.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари