Мъж на 145 г. е претендент за най-възрасния човек на Земята

Мба Гото

Индонезиецът Мба Гото твърди, че е роден на 31 декември 1870 година, а възрастта му от навършени 145 години го прави най-възрастния човек на планетата. Властите в Индонезия са признали документите му за раждане за валидни.

Предстои да бъдат разгледани и от Рекордите на Гинес и ако се сметнат за достоверни, мъжът ще детронира 122-годишнината французойка Жан Калман, която официално е най-възрастният жив човек на планетата.

Мба Гото е надживял цялото си семейство и дори децата си, съобщава британският Индипендънт. Имал е 10 братя и сестри и четири съпруги, които са се споминали преди него.

Роден е в централна Ява и очаква смъртта още от 1992 година. Дори има запазено надгробно място и готова надгробна плоча, а пред местната телевизия Гото твърди, че най-голямото му желание е да напусне този свят.

На 145 години той е трудно подвижен и дори за най-елементарните ежедневни дейности има нужда от помощ. През последните три месеца неговите роднини се налага да го хранят и къпят.

През по-голямата част от деня той лежи и слуша радио, тъй като зрението му вече е твърде слабо и бързо се изморява, докато гледа телевизия.

145-годишен

Пред британските журналисти Мба Гото казва, че е достигнал дълголетието благодарение на неизчерпаемото си търпение.

В исторически контекст означава, че индонезиецът е бил на 30 години, когато умира кралица Виктория, на 74 години, като е обявен краят на Втората световна война и е празнувал своя 100-годишнина, когато Бийтълс се разделят.

Индонезиецът обаче не е единственият, който твърди, че е най-възрастният жив човек на Земята.

Документи е представил и нигериецът Джеймс Олофинтию, който казва, че е на че е 171 години. 163-годишният етиопец Дагабо Ебба също се бори за тази титла, но до сега няма потвърждение за рекордната възраст, до която твърдят, че са достигнали.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари