Астрофизици потвърдиха събитие от Одисея

Одисея

Гръцки астрофизици уточниха точната дата, в която Одисей е убил кандидатите на съпругата му Пенелопа, използвайки астрономическите събития, описани от Омир.

Основното природно явление, от което астрофизиците са се ръководели, е слънчевото затъмнение, което настъпило над Итака. Това е била нощта, в която Одисей влиза в стария си дворец и убива ухажорите.

Използвайки тези описания, учените смятат, че Одисей се връща в Итака на 25 октомври 1207 година преди Христа, а 5 дни по-късно се изправя срещу кандидатите на Пенелопа, когато е било и слънчевото затъмнение.

Сигурни сме, че Одисея разказва за реални събития, а Одисей е историческа личност, казва професорът от Атинския университет Панайота Прека-Пападима.

Тяхното изследване е доказало, че на 30 октомври 1207 година преди Христа над остров Итака настъпва слънчево затъмнение на ниво от 75%.

Експерти на НАСА също потвърждават събитието. Те са съставили списък на най-значимите природни явления между 4500 и 10 000 година преди Христа.

За периода от 1300 и 1130 година преди новата ера, когато са се разиграли събитията от Илиада и Одисея, са настъпили 14 слънчеви затъмнения, но само 5 от тях са били видими за района на Йонийско море.

Две от тези пет затъмнения са били на ниво от 2%, което ги прави на практика незабележими, а едно от затъмненията е настъпило малко преди залез.

Това означава, че само две от слънчевото затъмнения могат да се свържат със събитията от Одисея. Едното пълно затъмнение е настъпило през 1143 година преди Христа, но и то е било почти привечер, което означава, че не е достатъчно явно, за да направи впечатление на древните гърци.

Другото затъмнение обаче е настъпило между 14.30 и 17.30 часа, като е закрило 75% от слънчевия диск. Смята се, че именно за това затъмнение говори Омир в 22 песен на Одисея.

В професионалното изследване освен астрофизици са се включили още филолози и историци.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари