Древноегипетска мумия

Откриха мистериозни татуси на лотос и павиани на мумия от Древен Египет

Загадъчни символи са открити по мумията на жена от Древен Египет, живяла преди близо 3000 години. Първото предположение е, че татуировките са направени с религиозно предназначение.

Между тях се различава лотос на едното бедро, крави по ръцете и павиани на врата. До моменти по откритите мумии от Древен Египет са намирани изобразени само точни и чертички и в много редки случаи цели обекти.

Татуировките на древноегиптянката се определят като хорови очи и някои специалисти смятат, че са правени за закрила от злите сили. Най-предпочитаното място за тези татуси били вратът, раменете и гърбът.

Независимо от кой ъгъл погледнете мумията на жената, виждате чифт очи, които се взират във вас, споделя биоархеологът Ан Остин от Университета Станфорд в Калифорния.

Остин е забелязала тези загадъчни татуировки, когато е прочувала мумията по поръчка на Френския институт за ориенталска археология, които са открили мумията при проучване на селището Деир ел Медина.

мумия

Изследвайки торса на мумията, датирана между 1300 и 1070 г. пр. Хр., археологът забелязва страна маркировка по врата. Първо помислила, че става въпрос за постмортембелег, получен след смъртта, но после разбрала, че това е татуировка.

Остин решава да проучи по-подробно останките и използвала инфрачервена визуализация, която прониква по-дълбоко в кожата. С помощта на тази технология тя открива близо 30 татуировки по мумията.

Идентифицираните до момента символи се свързват с религията и богинята Хатор – едно от най-известните древноегипетски божества. Предполага се, че жената е пеела, защото са намерени много татуси около шията ѝ, с което е искала да привлече божествените сили.

Възможно е и изображенията да изразяват благочестието на жената, смятат изследователи от Университета в Чикаго.

Някои от татусите са по-бледи от други, което показва, че са правени по различно време.

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати