Великите личности, без които светът не би бил същият

Мъж и танкове

Супергероите се истински, но не такива, каквито си ги представяме. Те са живели и са се борили с неправдата. Винаги са поставяли другите пред себе си и не са се замисляли да рискуват живота си. Това са реалните личности от историята, променили нейния ход:

Роза Паркс

Роза Пркс

Тази афроамериканка прави едно единствено нещо, което остава името ѝ в историята. Тя отказва да стане от мястото си в автобуса, за да седне бял мъж. Години по-късно тя се прочува като майката на движението за свобода и първата дама на гражданските права. До края на живота си получава смъртни заплахи.

Неизвестният демонстрант

Самоличността на този герой и до днес не е известна. На сутринта на 5-ти юни той успява да спре колона от танкове и то само с две пазарски торби в ръце. Това става едва ден след като китайското правителство обявява военно положение и започва насилствено разпръсване на протестиращите на площад Тиенанмън. Заради действията си мъжът е отведен насила и никой повече не чува за него.

Уилям Кайл Карпентър

Уилям Кайл Карпентър

Това е най-младият жив войник, получил Медал за храброст - едва на 21. Причината е забележителната му смелост, която е проявил в мисия в Афганистан. Той се хвърля върху граната, заради която губи зъбите си, дясното си око, а ръката и челюстта му са натрошени. Въпреки това спасява както своя, така живота на своя приятел.

Уилям Уилбърфорс

Британски филантроп и политик, той активно се бори за забрана на търговията с роби. Нужни са му години, за да покаже на обществото, че робите са хора като тях самите. През 1833-та година успява да прокара Закона за премахване на робството, с който се освобождават робите в по-голямата част от Британската империя. Три дни след приемането му Уилбърфорс умира.

Оскар Шиндлер

Оскар Шиндлер

Германец, част от нацистката партия, той спасява хиляди евреи от смъртта. За да не бъдат убити, той ги наема в своите заводи в Полша и плаща подкупи на съпартийците си, за да не ги закачат.

Мартин Лутър Кинг Младши

Мартин Лутър Кинг Младши

Един от най-великите оратори губи живота си заради работата си в Афроамериканското движение за граждански права. Активист и хуманист, той вярва, че може да промени света без насилие. Кинг посвещава живота си в борбата срещу расизма. И до днес се прокрадва слухът, че в покушението срещу него са замесени ФБР и ЦРУ.

Жана д’Арк

Жана д`Арк

Независимо дали Бог наистина ѝ е говорел или просто е била малко луда, участието ѝ в планирането и изпълняването на важни военни ходове оказва голям ефект върху Стогодишната война. Загинала едва на 19 години, тя дава път на Шарл VII към короната. През 1920-та година е канонизирана за светица.

Джейн Адамс

Една от пионерките в борбата за правото на жените да гласуват. Паралелно с това тя цял живот се стреми към постигането на световен мир. През 1919-та основава Международната женска лига за мир и свобода. През 1931-ва получава Нобелова награда за мир. През целия си живот се бори да спре експлоатацията на детски труд, помага на бедните и организира центрове за имигранти. Освен това учи жените, че са способни на всичко, и призовава средната класа да упражнява гражданските си задължения и права.

Стивън Хокинг

Парализиран вследствие с амиотрофична латерална склероза, той говори с електронен глас с помощта на компютър. През 1963-та лекарите му дават две години живот. Днес Хокинг е научен директор в Центъра по теоретична космология в Кеймбридж въпреки своето заболяване. Един от най-великите учени на нашето съвремие, той е все още женен и се радва на децата си.

Витолд Пилецки

Член на полската съпротива, той се предава доброволно в ръцете на нацистите, за да разкрие тайните им. Прекарва почти 3 години в Аушвиц, откъдето е изпращал информация до полското правителство. Той успял да доложи, че концлагерите са лагери на смъртта по радиото. След като успява да избяга, той праща информация в Лондон. Там обаче не приемат на сериозно информацията, че 5 милиона са убитите в концлагерите. Пилецки е убит от своите, след като е обвинен в шпионаж. Години по-късно е признат за един от най-големите военни герои в историята.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари