Съзвездието Плеяди в легендите и астрономията

Плеяди

Плеяди е красиво скупчване на звезди в небесния небосклон, пленявало умовете и въображението на човечеството през хилядолетната му история. В българския фолклор звездният куп е известен и като Квачката с пиленцата. Гърците са смятали звездите за дъщери на титана Атлас, а името сред жителите на средновековна Русия било Наседка.

Звездният куп се намира в съзвездието Бик. В него на малко разстояние (за мерките на астрономията) са разположени повече от 280 звезди. С просто око от Земята се виждат 7 от тях, а в изключително ясна нощ и далеч от светлините на града видими са 14. Красивото звездно образувание е съставено основно от млади сини звезди. Намира се на 541 светлинни години от нашата планета.

Съзвездието Плеяди е пленявало интереса още на гръцките учени в Древността. За него се пише в Илиада и Одисея на Омир, както и в Библията. Първото сериозно или по-скоро напълно достигнало до нас изследване на небесния обект е на Джон Мичъл от 1767 година. Той успешно успява да докаже, че звездите са физически свързани.

Друго известно изследване е направено през 1771 от Шарл Месие. Той включва звездния куп в своя каталог на кометоподобните обекти, заедно с мъглявината Орион и Ракообразната мъглявина. През 1989 сателитът Хипаркос е изпратен да измери точните паралакси на звездите и измерва разстоянието между тях.

Безспорно най-известната легенда за звездния куп е тази за седемте дъщери на титана Атлас. Те са казвали Алкиона, Келено, Електра, Тайгета, Майя, Стеропа и Меропа. Всички сестри се свързали с боговете с изключение на Меропа, която станала жена на Сизиф. Плеядите били преследвани от ловеца Орион, докато Зевс не ги превърнал в гълъби, за да ги спаси. После ги възнесъл на небето във вид на съзвездие.

В цяла Европа и големи части от Азия съзвездието се наричало Кокошката с пиленцата. Хората смятали, ще да съзреш купа в небето носи късмет. Много вярвания се породили и сред моряците, които ползвали Плеяди като ориентир по време на плаванията си. Източните славяни наричали купа Стожери или Стожари (сто огъня) и смятали, че те пазели земята от зли сили.

Съзвездие Плеяди

Американските индианци вярвали, че седемте видими звезди на Плеяди са седем млади жени, пренесени на небето от великия дух, за да бъдат спасени от преследваща ги мечка убиец.

В традициите на маите и ацтеките кулминацията на Плеядите в полунощ била значително, но зловещо събитие. Това важало с особена сила през интервали от 52 години (цикъл на повторение в календарната система на маите и ацтеките). Идването на Колумб било предшествано от такова съвпадение. Вярвало се, че именно на една от тези дати светът ще свърши и че той вече бил разрушаван и отново сътворен четири пъти, точно на тази дата.

Българите, наричащи съзвездието Квачката, се ориентирали по него за времето през нощта, а също и за началото на сеитбата. Щом Плеяди започне да залязва рано, житото може да се сее без страх, вярвали те.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари