Най-сетне разкриха истината за чудовището от Лох Нес

Чудовище от Лох Нес

Феноменално разкритие стана причина за рухването на една емблематична загадка. Британският историк Гарет Уилямс се е добрал до книжа, от които може да се заключи, че прословутото чудовище от Лох Нес - Неси, не е нищо повече от добре измислен рекламен трик за привличане на повече посетители в неособено привлекателната промишлена зона на Шотландия, предават световни издания.

Благодарение на този необикновен маркетинг местната хазна печели близо около тридесет милиона лири на година. Според Гарет Уилямс бащата на чудовището от Лох Нес е популярният романист Дигби Джордж Гарети. Оказва се, че същият е изпълнявал длъжността на рекламен агент през тридесетте години на миналия век. По същото време районът близо до Инвърнес не бил особено печеливш за хотелиерите.

Световната икономическа криза казвала тежката си дума и туристите били кът по тези места. Тогава собствениците на почивните станции потърсили помощ от Гарети. Той получил около 150 лири за скалъпването на историята. Публично идеята за чудовището била изложена за пръв път през 1930 година.

Хрумването било взаимствано от тактика на собственик на имоти от Канада. Бизнесменът раздухвал подобни слухове за тайнствени чудовища, за да привлече вниманието на купувачите. И наистина нестандартната му рекламна кампания се указала доста печеливша. Ето защо веднага допаднала и на Гарети.

За разобличението на тази грандиозна измама британският историк Уилямс се осланя на документация, датираща от 1980 година. Става въпрос за кореспонденция с участието на Гарети, който по това време бил човек на възраст. В писма до свой приятел той споделя за малкия рекламен трик, който приложил в онези години, благодарение на което животът в това затънтено кътче коренно се променил.

Хрумването на Гарети перфектно паснало на шотландския фолклор и заело своето неизменно място. След известен финансов стимул журналист, приближен до Гарети, написал статия за Неси във вестник през 1933 година.

Веднага след това историята се разпространила и в други издания, а районът се изпълнил с туристи и приключени от всички краища на света, дошли да изследват водите на езерото Лох Нес.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

лили
лили
26.02.2016 20:18
Не е вярно аз съм ходила и съм го видяла..показа се като драконова глава,видя ме и се скри
2
0
пипам
пипам
26.02.2016 20:19
може
1
0