Антрополози установиха защо хората започнали да пеят

пеене

Нова теория на антрополози предполага, че умението да пеят е едно от най-древните еволюционни приспособления на хуманоидите. То им е служело, за да могат по-лесно да комуникират помежду си.

Британски учени са на мнение, че в миналото колективното пеене е било това, което е помагало на предците ни да намират общ език помежду си. То им позволявало да живеят и функционират в по-големи групи и общности.

Ейлънед Пиърс от университета Оксфорд, Великобритания, обяснява теорията с факта, че основната разлика между хората и приматите, е способността за живот в социални групи и общества.

Смята се, че умението да пеят песни възниква в най-древните човешки общности, като то бива усвоено от всички техни членове. Именно колективното пеене било това, което карало хората да се чувстват по-сплотени.

За да потвърдят теорията си, антрополозите се обърнали за помощ към Просветителната асоциация на работещите във Великобритания. Заедно с тях те организирали курсове по пеене. В него можели да се включат всички желаещи.

През следващите седем месеца паралелно с певческата група били наблюдавани и други групи с колективни форми на активност. Всеки месец участниците били подлагани на запитване относно това как се отнасят към останалите хора и преподавателите.

народно пеене

Резултатите показали, че пеенето наистина помага за установяване на връзки между хората. Такива имало и при хората в другите групи, но не в толкова голяма степен. Анкетите на хората, които пеели заедно показали, че пеенето сближава непознатите хора в много по-голяма степен още по време на първото занятие.

В края на проекта обаче показателите на сближаване се изравнили във всичките групи и те показвали еднакво ниво на привързаност помежду си.

Именно способността на бързо сближаване навела учените на мисълта, че пеенето е изиграло важна еволюционна роля. В древността колективното изпълнение на различни песни сближавало големи групи хора, които преди това се познавали малко или изобщо не са се срещали. Това е бил основен метод за оцеляване, присъщ на древните от цялата Земя, заключват антрополозите.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари