Изкуството на войната в наследството на Сун Дзъ

Сун Дзъ

Изкуството на войната е един от най-древните военни трактати в света, който описва детайли от изкуството на стратегията. То е написано от Сун Дзъ - военен стратег, който е живял в Китай през VI век преди новата ера. Изкуството на войната е най-големият му и известен литературен труд.

Въпреки че Изкуството на войната е книга, насочена към войната, и няма голяма връзка със съвременния живот на обикновения човек, според специалисти може да се твърди със сигурност, че това е най-добрият наръчник по стратегия, писан някога.

Изкуството на войната е най-голямото наследство на Сун Дзъ, което е останало за хората от целия свят и много негови мисли, написани в тази книга, са актуални и днес. В Изкуството на войната се преплитат философия, изкуство и наука за водене на война така, че да победиш.

Сун Дзъ е бил майстор на краткия израз и точно и ясно е казал какво трябва да се прави, за да излезеш победител не само от битката, но и от войната. Според Сун Дзъ цялото военно дело се основава на заблудата.

Изкуството на войната

Когато можеш да нападнеш, трябва да изглежда, че не можеш. Когато се впускаш в начинание, трябва да изглеждаш бездействен. Когато си близо, трябва да внушиш на врага, че си далеч. А когато си далеч — да му внушиш, че си близо.

Мъдрите мисли на древнокитайския стратег с успех са прилагани в от бизнесмени, които са изпитвали трудности по време на тежки преговори. Други съвети на Сун Дзъ за победа във войната гласят: Ако противникът ти е с буен нрав, опитвай се да го раздразниш. Нападай го, където е неподготвен. Явявай се, където не те очаква.

Много от съветите на Сун Дзъ се използват от хора, които трябва всеки ден да излизат победители от битки с конкурентите си. Сун Дзъ е смятал, че военната тактика е като водата.

Естественият път на водата е не да се задържа нависоко, а скоростно да се стича надолу. Така е и при войната: трябва да се изплъзваш от това, що е силно, и да се устремяваш към това, що е слабо.

Според Сун Дзъ най-голямото постижение е да пречупиш съпротивата на врага, без да ти се налага да водиш каквито и да било битки. Великият стратег е бил убеден, че за да постигнеш победа над противника си, трябва да използваш стратегия и дипломация и едва след това - атака на противника, ако първите два метода не са подействали.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари