Откриха Стоунхендж 2

Стоунхендж

Археолози от университета в Брадфорд откриха огромен каменен монумент на възраст 4500 години. Древният паметник се намира само на километър и половина от известния в цял свят Стоунхендж, съобщава Дейли Мейл.

От векове Стоунхендж озадачава и възхищава както археолози, така и туристи. Така че може би не е изненадващо, че друго подобно чудо на праисторията е пренебрегвано толкова дълго време, казва професор Винс Гафни, който е направил откритието.

Екипът му попаднал на дълга линия от гигантски камъни, заровени в богатата на торф почва на Южна Англия. Оказало се, че районът около Стоунхендж е пълен с праисторически забележителности, но 90 процента от тях са лежали дълго време под земята и едва наскоро са открити отново за света с помощта на сложно радарно оборудване.

Всеки от откритите камъни бил с височина от 5.22 метъра. Вместо да бъдат подредени в кръг, както Стоунхендж, те са били поставени в дълга редица.

Открихме един от най-големите и стари каменни паметници в Европа. Най-смешното обаче е, че той се е намирал толкова дълго време под носа ни, казва Гафни. Според екипа му дори няма подобен паметник никъде другаде по света.

Стоунхендж Камъни

Археолозите предполагат, че станалият известен като Стоунхендж 2 в общественото пространство е служил като арена на различни ритуали, свързани със смяната на годишните времена.

Основното значение на паметника е било да впечатли. Редицата монолити се е простирала на три километра дължина. Експертите смятат, че строежът на паметника представлява най-голямата наземна работа по рода си от праисторията до днес.

Екипът на професор Гафни все още се опитва да разбере дали новооткритият паметник е бил част от един огромен ритуален комплекс заедно със Стоунхендж, или е представлявал отделен свещен комплекс. Ясното е, че при строежа му са използвани същите гигантски пясъчни блокове, както и при по-известния му съсед.

Археолозите вярват, че в даден етап от историята камъните били бутнати и заровени в земята. Това обаче според тях не е било акт на вандализъм, а опит те да бъдат запазени. Според тях мястото, където се е издигал Стоунхендж 2, още векове наред останало свещено за местното население.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари