Правят първи опит за контакт с мистериозно амазонско племе

Туземци

Властите в Перу имат намерение да осъществят контакт с изолираното до момента амазонско племе Мачо Пиро (Mashco-Piro), което живее в джунглата. Интересът на властите се дължи най-вече на факта, че от племето напоследък все по-често излизат от традиционните си територии.

Това съобщава заместник-министърът на културата в Перу – Патрисия Балбуена, чието изявление е цитирано от Ройтерс. В последните няколко години представителите на изолираното племе често са засичани извън собствените си територии в национален парк Ману – обикновено те търсят храна или оръжия.

Изолираният начин на живот на племето не му пречи да има известен опит с цивилизацията, съобщават властите. Представители на Мачо Пиро са имали срещи с местни жители, туристи, християнски мисионери, които, както се оказва, доста често им помагат, като им дават храна и дрехи.

На този етап единствено властите все още не са влезли в контакт с племето, съобщава още заместник-министърът на културата.

Предвидено е при подобна среща да бъдат взети всички мерки за безопасност. Освен това властите смятат да заведат и лекари, които могат да се погрижат за туземците.

В Перу има забрана външни хора да се опитват да контактуват с членове на племена, които живеят изолирани от цивилизацията. Причината е в това, че имунната система на хората от племената има много по-малка съпротивителна сила, отколкото на хората, живеещи в цивилизацията.

Тази забрана обаче се прилага изключително трудно, още повече че за нарушаването ѝ не са предвидени никакви допълнителни санкции. Местна перуанска организация – FENAMAD, също смята, че хората не бива да приближават представителите на изолираните племена. Основната причина е, че подобна среща може да предизвика нежелани последствия, както се е случвало в миналото.

Амазонка

Транзитът на лодки около племето трябва да бъде ограничен, категоричен е президентът на организацията Клаус Кике. Той смята, че има сериозна опасност за хората, които приближават земята на племето. През 19 век, когато в Перу е имало бум на каучука, от племето Мачо Пиро са отказвали всякакви контакти с хора, които не са част от племето.

През последните години обаче туземците много често са се появявали в населените места, които са близо до техните земи. Най-често те са виждани край речните брегове, където правели жестове на хората, които виждали. Това твърди Балбуена.

На властите са известни и инциденти, до които се е стигало с членове на Мачо Пиро. Местни жители са били нападани няколко пъти с камъни и стрели от туземците, обобщават властите.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари