За първи път видяхме как черна дупка се пробужда

Черна дупка

За първи път от началото на изследванията в дълбокия Космос човечеството стана свидетел на пробуждането на черна дупка в звездното пространство. Новината съобщи Мегън Аргоу от центъра по астрофизика Джодрел банк във Великобритания, чийто екип е ръководел изследването.

Науката отдавна е установила, че черните дупки са вид звезди. Поради огромната си маса те не излъчват светлина, а тъкмо обратното – поглъщат я заедно със всички останали обекти, озовали се в обсега на мощната им гравитация.

С последното си откритие екипът на професор Агроу успя да докаже, че пробуждането и нарастването на черните дупки протича в изключително кратък времеви период. Според досегашните теории оформянето на този тип звезди отнемаше векове. Британските учени обаче са установили чрез наблюдението си, че следената от тях черна дупка се увеличила стотици пъти по размер само в рамките на няколко месеца.

С изследването си експертите успяха да хвърлят малко повече от теоретична светлина върху активността на т.нар. супермасивни черни дупки. Анализът на данните от изследването бе представен на годишната национална конференция по астрономия на Британското кралско астрономическо дружество в Ландидно, Уелс.

По първоначални изчисления наблюдаваната черна дупка е именно от типа супермасивна. Според учените масата ѝ е колосална и се равнява на 20 милиона Слънца като това в Слънчевата система. Обектът се намира в съзвездието Риби, в галактика NGC 660, отдалечена на 42 светлинни години от Земята.

Науката смята, че свръхмасивните черни дупки са разположени в центъра на галактиките. Те са невидими за телескопите и се регистрират основно по огромната им гравитация. Счита се, че се активизират, когато успеят да привлекат голямо количество материя. Процесът протича с мощно освобождаване на енергия, която блести, преди да бъде погълната от черната дупка.

Точна по тази причина екипът на професор Аргоу успял да наблюдава пробуждането на тъмната звезда. Експертите правели наблюдения на галактика NGC 660, която изведнъж станала стотици пъти по-ярка от обичайното си състояние. В наблюдението на помощ на британските учени са се включили астрономи от Китай и Южна Африка, за да изследват по-прецизно активността на черната дупка.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари