Цели 5 Слънца огряват новооткрита галактика

Слънце

За изключително необичаен феномен бе съобщено на Национална астрономическа среща в Ландидно, Северен Уелс. Британски учени оповестиха, че са открили планетарна система, в която има цели пет звезди, предава Дейли Майл.

Астрономите са открили необичайното звездно скупчване благодарение на телескопа на Националната космическа агенция на САЩ Кеплер. Четири от небесните тела са свързани помежду си по двойки или са така наречените от учените двойни звезди, а една от тях е самостоятелна.

Свързаните двойки звезди обикалят около един и същ център на гравитация. Разстоянието между тях е сравнително малко от гледна точка на мащабите на галактиката, в която се намира системата. Учените са определили, че то е приблизително равно на това между Сатурн и Слънцето или около 21 милиарда километра.

Петата звезда е малка и сравнително млада. Тя все още не е достатъчно добре изследвана. Всичките слънчеви тела обикалят по една и съща равнина в системата, като разстоянието между отделните обекти е константно. Една от двойките звезди има обща атмосфера, докато при другата такава липсва.

Галактика

Орбитите на двете двойки са на една равнина. Учените са установили, че всичките звезди са се образували от един по-стар прото диск, който неизвестно още как в миналото се е разделил, а отделните му части, притиснати от гравитацията, са образували настоящите небесни тела.

Това е една наистина екзотична звездна система. По принцип няма причина да няма планети в орбитите около всяка една от групите слънца. Потенциалните им обитатели биха имали небесна гледка, която би накарала създателите на Междузвездни войни да се засрамят, коментира д-р Маркъс Лор, един от учените на изследването за системата.

Според него системи, съдържащи толкова много слънца, са изключително редки. Досега телескопът на НАСА Кеплер е открил поне още една такава система, съдържаща пет звезди.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари