Погребан ли е Александър Македонски край Гоце Делчев

гробница

От няколко години в научните среди тече разпален спор дали великият пълководец Александър Македонски е погребан в откритата през 2009 година гробница до древния Амфиполис, намираща се до Гоце Делчев.

Мястото на последен покой на покорителя на Персия е обект на търсене на археолози, историци и дори държавници от векове насам. Местоположението все още не е доказано, но за него претендират Гърция, Македония, Турция, Ирак и Иран. С последните разкрития в гробницата в Амфиполис тази мистерия е на път да се разреши.

Гробницата в Амфиполис се намира на хълм. Местните жители наричат местността хълма на кралицата или Кралския хълм. Откривателят на древната погребална камера е Катерина Перистери. Тя е открила на мястото напълно запазен скелет.

На всички в екипа ѝ е направило впечатление мащабното строителство в гробницата. Погребаният е положен за вечен сън в невиждан разкош, са показали по-нататъшните разкопки.

Самата откривателка не дава обяснения и не коментира откритието си, за да не създава излишни сензации и неверни слухове, преди да има ясни доказателства за теорията, че Александър Македонски е погребан на мястото.

От друга страна, известният историк Сарантос Карагос изразява мнение, че налице са ясни доказателства, че именно в Амфиполис е погребан великият пълководец. Освен невиждания разкош в погребалната камера за изграждането на цялата гробница е използвано такова огромно количество мрамор, каквото не е ползвано за нито един починал велможа от този исторически период.

Тук се наблюдава изключително прецизно строителство и вероятно починалият е знакова фигура, което може да бъде единственото обяснение за изграждането на този уникален погребален комплекс.

Външните размери на гробницата са 3.25 метра дължина и ширина от 1.56 метра, височина от 1 метър. Въпреки това откритите подпори на гроба позволяват да се предположи, че височината достига най-малко 1.80 м.

Намерени са метални и медни гвоздеи, както и стъклени и костни декоративни елементи от ковчега. Общата височина на третата камера на гробницата от върха на купола до дъното на гроба е 8.90 метра.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

nqkoq si
nqkoq si
10.04.2015 22:37
aa togava nqmalo e styklo?
0
0
Данаил
Данаил
06.03.2015 09:47
Не точна статия, пълна с грешки! Амфиполис се намира в Р. Гърция, недалеч от Бяло море и близо до река Струма
0
0