Шок! 200-годишната мумия на монах е жива!

Мумия на монах

Учени от Монголия са изправени пред предизвикателство, което не е по силите на всеки. Те трябва да изследват 200-годишната мумия на монах, за когото будистите смятат, че е... жив.

Добре запазеното тяло на монаха беше открито случайно миналата седмица в Улан Батор. Увитата в говежди кожи мумия била открита от местен жител, но впоследствие била открадната от друг монголец, който възнамерявал да изтъргува зловещата находка на черния пазар.

Ламата от Улан Батор се намира в поза ваджра лотус, при която лявата ръка е отворена, а дясната - свита, за да проповядва судра.

Според будисти тази поза е знак, че ламата не е наистина мъртъв, а е изпаднал в изключително дълбока медитация, до която могат да достигнат само малцина, посветени в древната традиция на будистките лами.

Мнението на експертите от монголския институт за будистко изкуство в будисткия университет в Улан Батор се потвърждава и от други експерти, които смятат, че монахът се намира в тудкам.

Мумия

Под тудкам се разбира състояние на дълбока медитация, в него животът и смъртта се преплитат и е невъзможно да се определи със сигурност дали човек в тудкам е жив или мъртъв от биологична гледна точка.

Ето как д-р Бари Кезин, монах и лекар на Далай Лама, описва последствията за човек, изпаднал за продължително време в състоянието тудкам: Когато човек изпадне в тудкам за повече от три седмици, което е изключително рядко явление, тялото му се свива постепенно. Всичко, което в крайна сметка остава от него, са коса, нокти и дрехи. Но той може да се превърне в Буда.

Дали това се е случило и с този монах е трудно да се каже. Мумията на будисткия монах се намира в доста добро състояние въпреки възрастта си, която учените определят на около 200 г.

Този случай изключително много напомня на историята на бурятския лама Доши-Доржо Инигелов, починал през 1927 г по време на медитация в манастира Улан Уде.

Неговите тленни останки бяха ексхумирани през 2002 г. Въпреки престоя под земята тялото на Инигелов показвало много малки признаци на разлагане.

Будиски монаси от манастира, където ламата е живял, твърдят, че той не е мъртъв и дори температурата на тялото му се покачва при церемониите в будисткия храм.

Рейтинг

3.5
Общо 10 гласували
5 3
4 2
3 3
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари