Празнуваме Петльовден и Сретение Господне

Петльовден

Според Григорианския календар на днешния ден народната традиция отбелязва Петльовден или празника на мъжката рожба. В църковния календар на 2 февруари се чества Сретение Господне.

Православната църква отбелязва днес Сретение Господне, което е известно още като Вълча Богородица или Зимна Богородица и е един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Денят съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица го носи за първи път в Йерусалимския храм.

Сретение Господне слага край на периода от нечестиви дни, през който новородените и техните майки са уязвими пред злите сили. На днешния ден майките заедно с техните деца трябва да отидат на църква, където да оставят дар за здраве и благополучие.

За празника днес се омесват големи погачи, като една от тях трябва да се разчупи и да се остави пред икона на Дева Мария със запалена свещ. Питки се раздават и на съседите за здраве на семейството.

Жените, които не са станали майки все още, не трябва да работят, защото според поверията ще раждат деца с белези. Не трябва още да пипат остри предмети, да режат хляб или да шият, за да бъдат здрави бъдещите им наследници.

Погача

На този ден не трябва да взимате пари на заем, защото се вярва, че ще имате дългове през цялата година. По първия гост в дома може да се гадае какво ще бъде първото дете на младото семейство. Ако влезе мъж, ще бъде момче, ако влезе жена – момиче.

В народната традиция днешния ден се чества още като Петльовден или празник на мъжката рожба. За неговото възникване съществуват много легенди, като всички са обединени с периода на турско робство, когато българите плащали най-тежкия данък – кръвния.

Веднъж годишно турците взимали най-голямото момче от българска къща и го превръщали в еничарин. За да спаси детето си от тази съдба, една майка успяла да го скрие вечерта преди появата на турците. На сутринта тя заколила един петел и като видели кръвта, османците помислили, че вече са минавали през този дом.

Това се превърнало в традиция и много хора колели петли, за да заблудят поробителите. Прието е на днешния ден да се заколи петел във всеки дом, където има момчета.

Рейтинг

3.9
Общо 8 гласували
5 4
4 1
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари