Змиите са много по-древни, отколкото се предполагаше

змия

Откритие на екип от изследователи, воден от професор Майкъл Колдуел от Университета в Албърта, е на път да преобърне представите на учените за змиите, пише Сайънс дейли.

Фосилизирани останки от четири древни представители на семейство змии може да станат причина учените да върнат стрелките на часовника на еволюцията с близо 70 милиона години.

Проучването изследва теорията, че еволюцията на влечугите от семейство змии е далеч по-сложна, отколкото досега се смяташе, твърди професор Колдуел. В рамките на изследването той е проучвал древни вкаменени останки, открити на територията на САЩ, Англия и Португалия.

Фосилите са датирани отпреди 143 до 167 милиона години, което ознчава, че са с близо 70 милиона години по-стари от най-старите змийски фосили, изследвани от учените до този момент.

Най-старите змии на планетата са открити в област близо до Къртлингтън в Южна Англия. От вида, наречен Eophis underwoodi, са останали само много фрагментирани останки, които показват, че тези змии са били сравнително малки.

Най-дългата от четирите проучвани видове змии е била Portugalophis lignites, открита в мина за въглища в Португалия. Тя е достигала дължина от близо 1 м. Проучени са зъби, парчетата от челюсти и черепи, както и прешлени на още два вида змии, които са обитавали блатистите крайбрежни ивица в западните части на древна Европа.

яйца на змия

Широкото разпространение на различните видове змии, както и различните хабитати, които са обитавали, говорят, че първите представители на това семейство са се появили преди 220-240 милиона години, когато древният свръхконтинент Пангея се е разпадал на Лавразия и Гондвана.

Откритието на учените от Университета в Албърта дава отговор и на въпроса с внезапното появяване на змиите преди 100 милиона, който дълго време не даваше мира на учените.

Всъщност не става дума за мутация на влечуги вследствие на радиацонно облъчване, а просто за липса на данни за период от 100 млн. години.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари