До Стоунхендж се появиха нови мегалитни паметници

Стоунхендж

Археолози намериха на три километра от емблематичния комплекс Стоунхендж съоръжение, което много прилича на него. В околностите на най-известния мегалитен паметник в света има много други нови мегалитни паметници, храмове и параклиси, съобщават учените след завършването на 4-годишно проучване.

Благодарение на специализирана техника археолозите успели да видят забележителни пейзажи, осеяни с могили, параклиси, светилища, ями и други находки, които не са били забелязвани никога досега. Най-интересният обект сред тях е паметник, изграден от шестдесет огромни камъка с дължина около метър и половина и широчина три метра.

След последните находки на учените става ясно, че равнината Солсбъри е била активен религиозен център, който е разполагал с над шестдесет важни места, където древните общества са провеждали сакралните си ритуали и са извършвали религиозните си задължения.

За да се доберат до всички нови находки, учените от университетите в Бирмингам и Брадфорд, както и техни колеги от института Ludwig във Виена, си послужили със специален радар, който може да сканира археологически обекти на дълбочина до четири метра. Така те достигнали до стотици скрити паметници във всички посоки на разглеждания периметър.

Паметник Стоунхендж

За тях обаче най-неочаквано се оказало откритието на шестдесет каменни колони с обща дължина от триста и тридесет метра.Те са широки три метра и са дълги към 1.5 метра. Позиционирани са хоризонтално. Археолозите смятат, че камъните са формирали южната част на ритуално заграждение, което е било направено във формата на буквата С.

Освен монументалното откритие археолозите открили повече от шейсет други неизвестни до този момент праисторически паметници разпределени в равнината Солсбъри, включително двадесет обредни ями, достигащи до пет метра в диаметър, осем надгробни могили от ранната бронзова епоха, четири светилища или гробници от желязната епоха.

Те се натъкнали още на шест животновъдни заграждения от бронзовата и желязната епоха, седемнадесет структури, принадлежащи на неолита и бронзовата епоха.

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

****
****
13.09.2014 21:35
Пхахх - мегаелитни.

Някой е подредил гранични камъни и е очертал къде е елита с живота, и съответно къде гетото със болестта. Власт.
0
0