Най-древната кръчма е открита в Търговище

Мисионис

Български археолози откриха най-древната кръчма по нашите земи. Находката на експертите, ръководени от професор Николай Овчаров, е направена в град Търговище.

В средновековната кръчма професор Николай Овчаров и местният археолог Ангел Конаклиев са открили голямо количество чаши, както и десетки монети и накити, заради което са убедени, че намерената сграда в миналото е била кръчма.

В откритата механа е намерено голямо количество стъкло, което е било свидетелство за богатство в Средновековна България.

В миналото град Търговище е бил известен с името Мисионис а близостта му с първите български столици – Плиска и Преслав, го прави притегателна точка за много знатни особи през Средновековието.

Археолозите са останали впечатлени и от откритите стъклени чаши, в които българите са пиели вино в средновековната кръчма.

Подобни древни кръчми са намирани в много римски градове, включително и в Помпей.

Учените смятат, че в древният град Мисионис са живеели предимно богати за времето си хора. Освен първата кръчма, използваща стъкло, градът е разполагал и с първата търговска кантора, при чиито разкопки бяха намерени много монети.

Монети

През XIV век средновековният Мисионис оказва силна съпротива на османските нашественици, заради което той е опожарен. След това хората се преместват да живеят в равнината и градът започва да носи турското име Ески Джумая, което в превод означава стар, древен, петъчен пазар.

Разкопките на професор Овчаров и екипа от местни археолози са финансирани от община Търговище, като по проекта са инвестирани над 30 000 лева.

Ангел Конаклиев казва, че град Търговище през Средновековието е бил символ на царската власт и управлението на държавата.

Разкопките на учените продължават, защото по техни прогнози край Търговище има и много сгради от IV-VI век. Освен монети и накити сред последните находки на археолозите са и предмети от кост, включително и части от костни гребени, с които средновековните дами решели косите си.

Рейтинг

4.1
Общо 11 гласували
5 5
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Виктор
Виктор
08.09.2014 23:45
Всичко е вярно!!!Супер тема,ще го проверя това място,като се връщам през ваканциите там.Но не знаех за Мисионис.
Честно,тази тема ме изпълни....не +5,а ако можех +10000 щях да дам на Автора на тази статия.
3
0