Лудостта и гениалността на 4 всепризнати умове

Ван Гог

Много теории твърдят, че гениалността и лудостта вървят ръка за ръка, но това така и не е доказано. Въпреки това съществуват няколко примера, които подкрепят това становище.

Винсент Ван Гог

Един от най-великите художници е роден на 30 март 1853 година и се самоубива на 29 юли 1890 година. Неговите картини се познават по уникалния стил на изразяване, но Винсент Ван Гог става известен едва след смъртта си.

Холандският художник, който е едни от най-признатите творци на световното изкуство, не е живял лек живот.

В характера на Ван Гог са се съчетавали невиждана за онова време ексцентричност и срамежливост, които го карали да отбягва дори хората, които се опитват да му помогнат.

Гениалният художник е известен с това, че е отрязал едното си ухо, ял е боята, с която рисува, и пиел терпентин.

Едгар Алан По

Според няколко психоаналитици Ван Гог е страдал от биполярно разстройство, при което са характерни маниакалната депресия и креативност.

Едгар Алан По

Известният американски поет и писател е роден на 19 януари 1809 година и умира на 7 октомври 1849 година.

Авторът на едни от най-популярните детективски романи също е страдал от маниакална депресия и често споделял, че иска да се самоубие.

Точната причина за смъртта на Едгар Алан По и до днес не е известна, но се предполага, че злоупотребяването с алкохол е довело до края на писателя.

„Хората ме наричат луд, но все още не е изяснено дали лудостта не е висша форма на интелект и дали всичко славно,

всичко задълбочено, не е рожба на болната мисъл, на онези настроения на ума, достигнати за сметка на разума.” – твърдял По.

Лудостта и гениалността на 4 всепризнати умове

Лудвиг Ван Бетовен

Приносът на австрийския композитор за музиката е монументален, но и той не е имал лек живот.

Нютон

Лудвиг Ван Бетовен е роден на 26 март 1827 година и е отгледан от баща алкохолик, който често пребивал с жестокост сина си. В резултат на насилието Бетховен започва да оглушава от 30-годишна възраст, като на 49 години е бил напълно глух.

Бетовен също е говорил често за самоубийство, а съвременните изследователи смятат, че и композиторът е страдал от биполярно разстройство.

Сър Исак Нютон

Авторът на Закона за гравитацията е страдал от психични проблеми, характеризиращи се с промяна на настроението, заради които е било трудно да се общува с него.

Исак Нютон е роден на 4 януари 1643 година, като баща му загива след неговото раждане и е отделен от майка си, когато е само на 2 години. Смята се, че травмиращото му детство създава психичните му проблеми след време.

Рейтинг

4.5
Общо 6 гласували
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Галина
Галина
20.02.2015 20:54
Трепанация се нарича операция на черепа тоест самото му отваряне.А на психично болните е правена лоботомия.Стига сте писали глупости.
0
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
13.09.2014 08:08
Различните променят света!
2
0
деа
деа
04.08.2014 20:25
Добре, че по онова време не е имало психиатри и не е била разпространена тая медицинска практика, която днес ни прави роби на медицината и лекарите. Ако усетят, че имаш нещо от техните категории, не можеш да се измъкнеш - вкарат ли те в регистрите, това ти се отразява на целия живот. Заради ограничеността на науката, нямаше да имаме нито Бетовен, нито Ван Гог, нито кой знае още колко гении, защото щяха да са ги наслагали по отделенията, да са им лепнали етикета, заради който нямаха да имат права в обществото, щяха да ги тъпчат с лекарства, да им дупчат черепите - това е един "велик" метод -трапанацията. А освен това щяха да ги обливат със студена вода, което е друг "велик" метод.
5
0
viliana
viliana
28.07.2014 13:45
Обичам Ван Гог,много сьжалявам,че толкова рано е напуснал света,само на 37год.и то по такьв начин.Живял с трудности ; много болка и обиди,вечно гладен горкичкия,макар,че в сьщото това време е сьздавал шедьоври,които сега струват милиони
5
0