Откриха уникално древно селище край Мурсалево

Разкопки

Екипът на професор Васил Николов, който извършвал разкопки в района на село Мурсалево, е открил древно селище, което според специалистите е на близо 8000 години.

Находката е от ранния неолит и се предполага, че е построена през 5800 година преди Христа. По думи на експертите селището създават впечатление, че е проектирано от съвременни специалисти.

„На Балканите няма друго такова селище с подобна точна планировка. Къщите са направени от плет и глина, стените са дебели към 20 сантиметра. Особеното и невижданото досега е, че постройките са вдигнати като по конец – една под друга, една до друга, като по конец. Няма нито една къща, която да е накриво. Строителството им е съобразено с движението на слънцето" – споделя професор Васил Николов.

През мястото на направените разкопки ще преминава бъдещата автомагистрала Струма.

До момента са открити близо 20 сгради, но екипът на професор Николов предполага, че сградите са двойно повече, заради което проучванията на района продължават.

Археолозите смятат, че древното селище е било преднамерено запалено и изпепелено.

Черепи

„Тогава хората са смятали, че къщата има душа. Дори са погребвали части от тях, ако обитателите им са загинали, за да сложат злото под земята. Начинът, по който са обгорели, показва, че сигурно вътре са складирани дърва, които са запалени" – обясняват специалистите.

Сред любопитните находки на екипа е гроб от късния неолит. В този гроб трупът е бил погребан, така че да наподобява позицията на неродено дете в майчината утроба.

Според експертите позицията на трупа в гроба символизира връщането на тялото в утробата на земята.

Професор Николов споделя и че сред откритите находки са различни фигури, сечива, керамични съдове.

Екипът от археолози е открил и десетки ями от V век преди Христа, когато според историческите хроники е периода на тракийската древност.

„Траките са направили светилище върху неолитното селище, което са смятали за свято. В ямите са правели своите обреди и жертвоприношения" – смята професор Николов.

Рейтинг

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари