Печат с Богородица откриха в крепостта Порос край Бургас

Дева Мария

Оловен печат, на който е изобразена Света Богородица заедно с младенеца, откриха при разкопките на крепостта Порос, която се намира в Бургаска област.

Върху печата се вижда изображението на Богородица, а върху гърдите ѝ е изобразен Младенецът. Отстрани има кръстове, разказва директорът на археологическия музей в Бургас Милен Николов.

Печатът е изключително ценен и с огромна историческа стойност, твърдят археолозите, тъй като по света има едва три такива, а в България това е първият. Освен тази находка в крепостта са открити още седем бронзови монети, като най-късната е отсечена от император Фока (602–610 г.).

Крепостта Порос всъщност е изградена върху полуострова Форос, който се намира на около един километър западно от бургаския квартал Крайморие. Археологическото проучване на местността започва през 2013 година - причината е намерението на Тодор Батков да изгражда на полуострова ваканционен комплекс.

Находки

Още в самото начало се открива луксозна вила, която е от римско време – тя е с дължина 20 метра и широчина 12.5 м - смята се, че датира от втората половина на 3–4 век.

След като са съборени няколко незаконни постройки, на това място се откриват още няколко сгради. Едната от тях е жилищна, а другите две са или обществени, или административни, смятат специалисти. Печатът със Света Богородица е открит в едната обществена сграда.

Археолозите смятат, че оловният печат е патриаршески и е бил собственост на важна особа. Предполага се, че този човек е общувал лично с представител на висшето духовенство или с Константинополския патриарх.

Богородица

По време на разкопките са намерени и други интересни находки – между тях са червенолакова купа (изцяло запазена), апликация от ризница, пръст на бронзова статуя, около 200 бронзови, сребърни и златни монети, керамика.

Червенолаковата керамика, която е открита прави голямо впечатление, тъй като в Средновековието тя е била смятана за истински лукс и е била достъпна единствено за аристократите.

Проучванията на специалистите показват, че полуостров Форос е бил заселен през трети век – смята се, че причината е доброто местоположение на полуострова като пристанище.

Съществуват данни, според които полуостровът е бил много населен през шести век. От община Бургас са отпуснати 65 хиляди лева за проучване на крепостта.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари