Труп на 115-годишна жена разкрива тайната на безсмъртието

Спринцовка

Трупът на 115-годишната Хендрике ван Андел-Шипер, която е била известна като най-възрастната здрава жена, според учените крие ключа към разгадаването на безсмъртието.

Родената през 1890 година Хендрике ван Андел-Шипер нямала никакви проблеми с паметта до смъртта си, а напълно здравата ѝ кръвоносна система удивлявала лекарите.

След кончината ѝ през 2005 година тялото на Андел-Шипер било дарено за научни изследвания.

При анализ на кръвта ѝ научният екип от Холандия е открил, че при изчерпване на капацитета от стволови клетки в кръвта, производството на тъкани се ограничава и те започват да стареят.

Кръв

Според това откритие, ако на остарелите тъкани им бъдат инжектирани допълнителни стволови клетки, е напълно възможно остарелите клетки да възвърнат младостта си.

Изследователите оповестяват, че тайната на младостта и безсмъртието може да бъде разгадана единствено чрез състоянието на кръвта ни. Научния екип смята, че именно регенерирането на тъкани чрез стволови клетки е ключът към вечната младост.

В случая на Хендрике ван Андел-Шипер резултатите са показали, че жената е починала, заради намаления брой на стволови клетки в кръвта.

Това кара учените от Медицинския център на университет в Амстердам да смятат, че трансплантацията на стволови клетки може да удължава живота.

Мъртва Жена

След наблюденията си върху моделите на мутация в белите кръвни телца, учените предполагат, че техния брой може да оказва влияние върху регенерирането на стволови клетки.

Смята се, че всеки човек се ражда с около 20 000 кръвни стволови клетки, като с напредване на възрастта броят на активните клетки намалява, докато не стигне т.нар точка на изтощение.

След като достигнат до състояние на изчерпване, стволовите клетки започват да умират и възможността на тялото да възстановява тъканите и клетките си все повече намалява.

Медицинският екип в Амстердам са решени да открият още какво е предпазило Хендрике ван Андел-Шипер от болести като Алцхаймер и рак, като сравнят нейни клетки с клетките на човек, който се намира в най-голяма близост с нейната възраст.

Рейтинг

3.4
Общо 11 гласували
5 2
4 3
3 4
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

izabela
izabela
02.07.2014 09:19
ухааа нямам думи,Браво на жената.
7
0