Цезаровото сечение не е кръстено на Гай Юлий Цезар

Гай Юлий Цезар

Какво е общото между римския император Юлий Цезар и цезаровото сечение? Тук мнозина от вас биха отговорили, че въпросният владетел е бил роден чрез цезарово сечение и в негова чест то носи неговото име. И биха сгрешили.

Въпреки че тази хипотеза от години циркулира не само в публичното пространство, но може да бъде прочетена и в редица авторитетни издания, в т.ч. и Оксфордския речник, тя не е вярна.

Всъщност, ако си направите труда да се поровите в историческите извори, никъде няма да прочетете, че Юлий Цезар е роден чрез цезарово сечение. Никой уважаващ себе си историк не свидетелства за подобно нещо.

Истината е, че този вид раждане е бил известен далеч преди появата на самия Юлий Цезар. Според редица исторически източници тази операция се е практикувала 1000 години преди Христа сред древните китайски, индийски и вавилонски народи.

Тук трябва да уточним, че секциото, което древните народи са практикували, има малко общо със секциото, което се прави в наши дни.

Цезарово сечение

Разликите са две. Първо, сега цезаровото сечение е аргументиран или не толкова аргументиран избор за раждане, при който в болшинството от случаите оцеляват и майката, и бебето. В древността това е била животоспасяваща операция за бебето.

Прилагала се е, когато майката е умирала или е била мъртва, но никога на жива родилка. Причината за това е, че липсата на анестезия, както и възможност за кръвопреливане, са обричали на смърт родилките.

Гай Юлий Цезар е бил роден по съвсем нормален начин, а неговата майка е живяла дълги години след неговото раждане. Тогава каква е връзката между римския император и тази операция?

Виновник за погрешната връзка между Цезар и цезаровото сечение и историкът Плиний Стари. Той дълго време умувал върху произхода на името на Гай Юлий Цезар.

Слон

Важно е да уточним, че в Древен Рим мъжките имена са се състояли от три основни компонента: първо име или лично име н.нар. praenomen, родово име или второ име – nomen и прозвище или родово име cognomen.

В случая Цезар се явява когномен или прозвище. Според Плиний Стари този когномен идвал от латинския глагол цезум – да изрежеш.

И така историкът допуснал, че “фамилията” Цезар се дължи на някой от предшествениците на Гай Юлий, който бил роден чрез изрязване. С малки неточности тази хипотеза се разпространява до ден днешен.

Други алтернативни хипотези за произхода на когномена Цезар се предлагат от Historia Augusta. Историята на императорите (съставена през IV век от новата ера) допуска, че Цезар идва от цезариус (лат. caesaries), защото императорът имал красива гъста коса. Друго възможно обяснение е свързано с цвета на очите му – те са били сиво-сиви (лат. oculis caesiis).

Най-вероятното обяснение за произхода на името на Гай Юлий Цезар е свързано с мавританската дума за слон – цезай. Според Историята на императорите Цезар или негов предшественик е бил в битка със слон, откъдето идва и името му.

Историците приемат тази хипотеза за една от най-достоверните, предвид факта, че Цезар пуска в обръщения монети със слонски ликове.

Рейтинг

4.4
Общо 7 гласували
5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари