Джуджета са живяли на остров в Тихия океан

Джуджета са живяли на остров в Тихия океан

Джуджетата са онези приказни същества, с които всички сме били приспивани като малки деца. В митологията и приказките те са описани като дребни на ръст човекоподобни същества, които живеят в гората или в планината.

Планинските джуджета прекарвали голяма част от времето си под земята, копаейки своите тунели. Прието да се смята, че джуджетата са били миньори.

Джуджета са живяли на остров в Тихия океан

Дали обаче съществуването им и само в митологията и приказките? Този въпрос бе повдигнат неотдавна...

Група изследователи от университета "Уитуотърсранд" в Южна Африка, публикува статия, в която заявяиха, че са открили скелет, принадлежал на джудже, обитавало острови в Тихия океан преди около 2800 години.

Учените проучвали пещерите на един от островите на република Палау в западната част на Тихия океан. В един от тях, те открили останки от кости на най-малко 25 души.

Някои от характеристиките накарали експертите да стигнат до заключението, че предците на жителите на Палау са били джуджета.

Експертите измерили големината на тазовите кости и костите на краката на скелетите и стигнали до извода, че мъжете от древната раса тежали не повече от 43 килограма, а жените - не повече от 29.

Островитяните имали всички признаци, характерни за вида Homo Sapiens, с малки разлики.

Антропологът Скот Фицпатрик от държавния университет на Северна Каролина не причислява народа към обикновените Хомо сапиенс.

Джуджета са живяли на остров в Тихия океан

При изследването на гробището в пещерите на острова Фицпатрик се натъква и на масов деткски гроб на четири километра северно от пещерите. Антропологът смята, че при расата са били практика децата да се полагат м масови гробове.

Фицпатрик се колебае дали хората от острова са били истински джуджета, отделна раса, защото съседните острови са били обитавани от хомо сапиенс с нормален размер.

Не се знае колко са надеждни заключенията на учените, но находката разбуни духовете в научния свят и доведе до продължителни и люти спорове.

Масло в огъня сложи и откриването на други джуджета, т. нар. индонезийски "хобит" от остров Флорес. От откритието им в научните среди има дебат за това дали джуджетата са странични вид хора от Хомо сапиенс.

Експертите са на мнение, че по-скоро мистериозният народ били хора, страдащи от болест, причинила намаляване на растежа.

Дали е така, остава загадка. Но не е случайно, че мистериозният народ е обитавал пещери, както гласят легендите и митовете за джуджетата.

Рейтинг

3.4
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 3
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

75950
75950
16.03.2014 06:45
фейк енд гей
0
0