Инките принасяли в жертва най-красивите си деца

Мачу Пикчу

Инките са най-популярният древен народ в наши дни. След календара им, предсказващ края на дните на Земята, те продължават да изумяват проучвателите им със своите привички и обичаи.

Наскоро, на върха на вулкана Лулайляко в Андите, на 6 739 метра височина, са открити телата на 13-годишно момиче, 5-годишно момче и 5-годишно момиче. Смята се, че инките са имали обичаи да принасят в жертва на боговете най-красивите си деца, като ги подготвяли в продължение на месеци предварително, през които ги упоявали с алкохол и наркотици.

Инки

Намерените тела са положени в пищни гробове. Смята се, че жертвоприношението е било извършено на същото това място. Телата на децата се смятат за най-добре съхранените мумии в света. Това се дължи на ледената почва и сухият въздух в района.

Интерпретациите и изследванията на останките започват още при тяхното откриване през 1999 година до днес. Става ясно, че децата са подложени на ритуалът "Капакоча". При тази церемония се принасяли човешки жертви на слънцето и други богове. Извършвал се е при особено важни събития, като раждане или смърт на владетел и др., както и профилактично на всеки две-четири години, за да се избегнат природни апокалипсиси.

Ритуали на Инките

„Съвършените деца”, както са ги наричали, били на възраст между 2 и 12 години. Те били подбирани месеци преди смъртта им, за която са били подготвяни методично. Част от ритуала бил децата да приемат големи количества алкохол и наркотици през този период. Освен това тези стимуланти им помагали да изминат дългия път до планинския връх.

Скорошни проучвания рисуват пълната картина на ритуала "Капакоча". Хранителният режим на по-голямото момиче бил драстично променен около година преди смъртта му. В началото менюто му включвало главно картофи, но в определен период било заменено основно с месо. Предполага се, че това е част от ритуала, предшестващ жертвоприношението.

Откритите следи от алкохол при всички деца са от алкохолната царевична напитка "чича". В децата се откриват още и следи от кока. Смята се, че са им давани да приемат листа от растението.

Това напълно съвпада с вярванията на инките, че консумацията на наркотици давала на простосмъртните възможността да надзърнат в света на духовете и боговете. Според традициите им, алкохолът и коката са веществата, способни да доведат човек до близко до божественото състояние.

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

к
к
23.11.2014 12:34
Чудя се дали целта на това е била жертвоприношение.Знаейки колко много тяхната култура е била подчинена на шаманството,вярата в невидими паралелни светове,както и изменено състояние на сънанието,си мисля,че може би са вярвали,че по този начин ги прехвърлят в друг свят.Една от теориите за мистериозното изчезване на цялото им население е че са открили врата в друго измерение.
0
0