България е люлка на древните цивилизации

Перперикон

Изложбата на “Изгубеният свят на Стара Европа” в Ню Йорк, предизвиква неочаквано силно впечатление.

През 2009 г. много американски издания потвърждават, че цивилизацията на „Стара Европа” е била най-развита в разцвета си.

Асенова крепост

Споменават за Варненския некропол и съкровището му. В Предбалкана и по долното течение на Дунав е съществувал народ, който е бил в разцвета си, занимавайки се с търговия, изкуство и техника, много преди прогреса на Гърция и Рим, както и преди зараждането на първите градове в Египет и Месопотамия.

Освен това, неолитното селище Дуранкулак съдържа най-голямото праисторическо съкровище в Югоизточна Европа в своите 1200 гроба.

Свещарско съкровище

Микенската цивилизация (около 2700–1120 пр. Хр.), която е и най-старата, носи основите си от жителите на Северозападното Черноморие, които са били много прогресивни, с традиции, встъпващи в тракийските и гръцките цивилизации.

Глинени съдове

Най-старите писмени знаци в света са открити по нашите райони. Свидетелство за това е древен надпис в близост до село Кераново, който представлява глинен печат от 3000–3500 г. пр.н.е.

Освен него има и един още по-стар надпис върху глинен съд, открит във Врачанско, в село Градешница. Той датира от 3500 – 4000 г. пр.н.е.

Дори шумерската писменост, която се слави, като най-древната в света, е възникнала по-късно от тези надписи - 3100 г пр.н.е., почти като египетската, която е от 3000 г пр.н.е. Шумерската писменост се появява 2000 години след писмеността на Дунавската култура.

Още едно доказателство за древния прогрес на Балканите е златото намерено във Варна (Варненското съкровище), което е с 2000 г по-старо от египетското и това го превръща в най-старото злато на света. То е създадено около 4500 г пр. Хр.

В книгата си "Загадките на Дунавската цивилизация" Харал Харманд определя цивилизациите, живяли по земите на днешна Сърбия, Македония, България, Румъния, Гърция, както и части от Украйна и Унгария, като "староевропейска" култура.

Тези открития са доказателство, че на Балканите е живяла високо прогресираща цивилизация с култура, по-стара от месопотамската.

Рейтинг

3.9
Общо 14 гласували
5 3
4 6
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари