6 562 Статии,9 533 Сънища,5 386 Истории
4.1 от 35 Гласа

Легенди и митове за луната

луна

В древността луната и пред другите небесни тела са били обожествявани. Това, че никой не можел да я стигне, увеличавало мистиката и така се зародили много митове и легенди, свързани с нея. Луната винаги се е свързвала с любовта, чистотата и красотата. Това, което я правело още по-мистериозна, е вечно променящото й се лице, което тилкова силно свети в небето.

Митове и легенди за луната

Не всички истории за луната са неверни. Повечето митове и легенди съдържат някаква истина в себе си, която отговаряла на времето, през което са създадени. Следните са някои, от най-известните по света митове и легенди за луната.

Слънцето и Луната

Слънцето било влюбено в Луната и искало да се ожени за нея. Неохотно на Луната й дошла идея. Казала на Слънцето, че ще се омъжи за него, ако й направи подарък, който да й е по размер. Могъщото Слънце направило на Луната най-разкошната роба, виждана някога. Тя обаче не й станала. Направило друга роба, но и тя не паснала. Или била прекалено голяма, или прекалено малка. Слънцето не можело да разбере трика на Луната, която всеки ден е с различен размер - от периода на пълнолунието до периода на новата луна. Бедното Слънце все още се опитва да й направи дреха, която да й стане.

Легендата за Чанге

Легенди и митове за луната

Чанге е китайската богиня на луната и живее на нея. Тази легенда е изключително популярна в Китай и по време на китайския лунен фестивал, на 15-тото число от 8-мия лунен месец, винаги се преразказва. Чанге и мъжът й, Хои, били безсмъртни, които живеели на небето. Император Яде обаче ги наказал и ги изпратил на земята като смъртни хора. Чанге била много натъжена и искала да се върне на небето. За да спаси безсмъртието й, Хои предприел дълго пътешествие на запад, където живеела кралицата-майка. Тя му дала хапчето на безсмъртието, но го предупредила, че Чанге трябва да вземе само половината му. В своята алчност отново да стане безсмъртна, Чанге глътнала цялото хапче и започнала да се рее в небето. Хои не могъл нищо да направи и останал на земята. Така двамата били завинаги разделени - Чанге на луната, а Хои на земята.

Митът за огърлицата

Митът е за красива диамантена огърлица и за кралицата, която я носела. Тя я слагала всяка сутрин, а вечер, когато си лягала, я сваляла. Един ден обаче не могла да я открие и заръчала на кралете й да я намерят. Те прекосили целия свят и накрая намерили крадеца. Това бил кралят на Галактика 32. Дуелирали се и кралете си върнали огърлицата. Кралицата им я оставила да й я пазят. И тя се запазила! Можем да я видим в луната, светеща в тъмните нощи.

Койотът и орелът открадват слънцето и луната

Легендата разказва за времето, когато не е имало луна и слънце. Винаги било тъмно. Койотът бил мързелив ловец и затова един ден казал на орела:”Двама могат да хващат повече от един”. Койотът обаче не вършел никаква работа, казвайки, че не може да вижда в тъмното и предложил на орела да потърсят някакъв източник на светлина. Стигнали до племето на червените индианци, където танцували качинаците (маскирани танцьори). Те имали два съндъка, единият с луната, а другият със слънцето. Койотът и орелът откраднали големите кутии и отпътували надалеч. От любопитство обаче койотът отворил съндъка и от него излезли две топки светлина. Слънцето отлетяло и кацнало на небето, а луната, не знаейки къде да отиде, започнала да кръжи около земята.

Освен гореизброените древни истории, има и няколко модерни. Когато луната не се вижда се смята, че това влияе на човешкото поведение и резултатът са повечето престъпления, инциденти и самоубийства. Високата раждаемост и плодородието също се свързват с луната, а в някои ориенталски държави по конкретната фаза на луната се определя пола на детето. Стари или млади, митовете и легендите за луната, продължават да ни възхищават и днес.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Коментари (16)

1
2
Отговор
Ния

2014-04-19, Оценка 5.0 от 5 за Легенди и митове за луната

Интересна информация!
2
5
Отговор
niki

2014-01-20, Оценка 5.0 от 5 за Легенди и митове за луната

много е тъпо и нишо не разбраь
1
5
Отговор
pamela

2014-01-19, Оценка 5.0 от 5 за Легенди и митове за луната

Нищо не разбрах? :D
4
4
Отговор
dqdka

2013-02-03, Оценка 2.0 от 5 за Легенди и митове за луната

Идеята за подобна статия е хубава, но историите са слаби.
3
4
Отговор
сара

2012-02-08, Оценка 4.0 от 5 за Легенди и митове за луната

тази луна е наистина красива.само че не разбирам как така слънцете изка да се омъжи за луната.
много странно.
нали.
2
2
Отговор
джеси

2012-01-09, Оценка 4.0 от 5 за Легенди и митове за луната

луната е много красива,романтична,тайнствена и много любовна.луната си променя цвета.винаги съм харесвала астрономята или по точно луната.всяка вечер я наблюдавам.тя става все по голя или по-малка.според мен най-красиво и блестящо нещо на света е луната.най-хубаво е пълнолунието.то ме омагьосва.
1
6
Отговор
picaboo

2011-11-08, Оценка 4.0 от 5 за Легенди и митове за луната

Глупости и пак глупости, само разваляте този сайт.
3
1
Отговор
a

2011-10-29, Оценка 4.0 от 5 за Легенди и митове за луната

Как така слиза при някой, който прави магии ?

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

От другите сайтове