3-годишно дете е сред най-умните в света

Вундеркинд

Има различни видове тестове, с помощта на които човек може да измери нивото си на интелигентност. Всеки, разбира се, би искал IQ-то му да е по-високо, но често се оказва, че това не е така. В света обаче има доста хора, които не могат да се оплачат от липса на интелект.

3-годишният Шервин Шараби от Барнсли, графство Йоркшър, е сред най-умните хора в света. Толкова малък, той вече е пълноправен член на „Менса”.

Хлапакът има коефициент на интелигентност 136. За сравнение, средният показател за възрастен индивид е 100.

Умни деца

Шервин е проговорил на крехките 10 месеца. Когато бил на 20 месеца, вече е развил способността да съставя сложни изречения. Днес, вече три годишен, малкият гений брои без проблем до 200 и знае имената на всички държави в света, заедно с флаговете им.

Умни хора

Роднините на малкия феномен са много учудени, но и много щастливи. Разказват, че докато е у дома, Шервин не гледа детски филмчета, а следи новините. Не оцветява книжки, а разлиства вестниците. Никога не се е налагало да го карат да учи, той сам изисква да бъде снабдяван със знания, превишаващи способностите на връстниците му.

Експертите, установили високите му резултати, вече са се сблъсквали с деца-гении, но не и толкова малки. Във Великобритания има около 22 000 членове на “Менса”, като само стотина от тях са под 10-годишни.

Списъкът на най-умните хора в света оглавява Терънс Тао. Неговият коефициент на интелигентност е 230. Днес той е на 36 години и е професор в Калифорнийския университет. С IQ 225, след Тао се нарежда Кристофър Хирата. Едва 16-годишен, той вече работи за NASA.

На трето място сред умниците, се нарежда Ким Унг-Йонг. Той е с коефициент на интелигентност 210. Проговорил още на 6-месечна възраст, когато станал на 3 годинки, вече знаел 4 езика. На същата възраст вече присъствал в часовете по физика в университета Ханянг. Вундеркиндът защитава докторска степен на 16 години.

Кои знае, може малкият Шервин Шараби да надмине досегашните, обявени за най-умни хора на планетата. Учените установиха, че 0.5% от населението на Земята към момента е с IQ над 140. Това е ниво „гениалност“.

4.2
Общо 17 гласували
5 7
4 7
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати