Атлантида - реалност или история на 9000 години?

Атлантида

Дали изгубеният континент Атлантида наистина съществува? Източникът на легендата за Атлантида идва от писанията на Платон. Дали той наистина съществува, или Платон го е измислил?

Изгубеният континент Атлантида е една от най-завладяващите легенди на нашата цивилизация и е вдъхновила всякакви истории и спекулации. Всичките ни познания за Атлантида са от второстепенни източници отпреди хиляди години.

Източникът на легендата за Атлантида е гръцкият философ Платон и неговите произведения Timeaus и Critias. В тези диалози, Платон разказва историята на един гръцки държавник на име Солон, който пътува до Египет, където му е била разказана историята за Атлантида, която по това време е била вече на 9 000 години.

Континент Атлантида

Според историята, която Солон чул, някога е имало могъща островна нация, наречена Атлантида, която се е намирала по средата на световния океан, отвъд "Стълбовете на Херакъл" (известен днес като Гибралтарския проток). Хората от Атлантида започнали опити да завладеят околните земи, включително Гърция и Египет.

Група мъже от Атина, Гърция, повели обединена войска, включваща съюзници от цяла Гърция, към Атлантида да спрат атаката им. Мъжете от Атина са били изоставени от своите съюзници, и трябвало да се борят сами, но все пак успели да победят Атлантите. За съжаление, след като Атиняните спечелили битката, островът Атлантида е бил разтърсен от огромни земетресения и наводнения. За едно денонощие Атлантида изчезнала под морето.

Залез

Дали Платон е можел да напише повече за Атлантида никой не може да каже със сигурност. Предполага се, че Платон е имал и друго произведение, озаглавено Hermocrates, в което легендата за Атлантида е изследвана по-обстойно. Това негово произведение, ако съществува, очевидно никога не е било завършено, и малкото светлина, която е озарила историята на Атлантида, отново е избледняла в несигурност.

Атлантида е станал популярен източник на митове и нови истории и легендиза това митично място непрекъснато биват публикувани, поради което често е трудно да се определи каква е истинската история. Учените днес търсят нови доказателства за местонахождението му.

Според теориите на учените то е в диапазона от Филипините до Средиземно море, от Бахамите до дълбините на Антарктика. А ние дори не знаем дали той някога наистина е съществувал, или Платон го е измислил.

Ще си отговорим ли някога на въпроса дали Атлантида е съществувал и къде? Континентът Атлантида е крил загадката толкова дълго, че тя може да се окаже неразрешима за още много поколения напред.

Рейтинг

3.6
Общо 24 гласували
5 6
4 8
3 5
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Monny Monsterr
Monny Monsterr
25.01.2014 20:50
Всичко за Атлантида ми харесва. Вярвам, че е съществувала. И аз съм чувала, че са били толкова напреднала цивилизация, че са имали много по-развити технологии от нашите и дори са могли да говорят чрез телепатия, да местят предмети с ума си и т.н. Но все пак... всичко това си остава загадка и до днес.
Чудя се дали да не се пробвам да напиша книга за Атлантида. Някой ден... Естествено, всичко ще е измислица, нещо като... приказка :D това нямаше общо с темата. никога не съм писала книга... пробвала съм се, но всичките ми опити са науспеши. Сори, че се отклоних.
2
0
Роси
Роси
25.04.2013 19:21
Според книгите на тамплиерите,преди атлантите е имало технологично високо развита цивилизация.
3
0
мишо
мишо
22.04.2013 10:16
За Атлантида и атлантите говорят Блаватска, рудолф Щайнер,Едгар Кейси. Дори последният е предрекъл,че ще се покаже от морето. Има сателитни снимки на постройки и пирамиди в близост до Флорида. А седмият шиен прешлен се нарича "Атлант"? След потъването те се местят в Египет и предават знанията си на египтяните.
2
0
Джо
Джо
17.04.2013 12:08
Съгласен съм с г-н Атанасов , но нашият напредък спрямо техният имам още мн да учим ама наистина много.
А ако наистина са се преместили на друга планета и то друга "Галактика" , пожелавам късмет на търсачите на атлантите.
1
0
Ото
Ото
11.02.2013 23:18
Аз като цяло съм съгласен с Г-н В.Атанасов. Ако искаха да ги забележим нима щяха да си седят със скръстени ръце?!Но от друга страна 9000 години? Вийте Европа и Азия. Те през цялото време са си били свързани и познанията на всичли народи са били общи.Забележете нивото на индианците по време на пристигането на испанските завоеватели. Онези вече са били с метални брони и голям напредък в науката, на път към първите огнестрелни оръжия, а индианците - още с томахавки и кожи на ягуари...Това, че са били откъснати дълго време е повлияло много. Атлантите са били сами. Или Атлантида е бил един огромен остров с огромса популация или не е съществувал.
2
0
Винсент Атанасов
Винсент Атанасов
19.01.2013 20:55
На 9 000 години, замислете се! Това е огромен технологичен напредък. Сравнете 7 000 пр. Хр. с ХХІ век. Голяма разлика, нали? Защо не атлантите да са решили да не ни пречат и когато са видяли, че започваме да сформираме цивилизации да са заселили на друга планета. Което значи... Ако съществуват ние можем да разберем, само ако ТЕ САМИТЕ го искат. Щом ни превъзхождат с 9 000 години ние малоумни ли сме да смятаме, че ще ги открием?
1
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
15.08.2012 16:23
Ще отговоря с цитат от Новият Завет:,,Няма нещо тайно което да не стане явно.,,Което ще рече ,че ако Атлантида наистина е съществувала неминуемо ще бъде открита, но кога точно и от кой, това вече е труден въпрос.
1
1