Светилище на 8000 години край Созопол

Светилище на 8000 години край Созопол

Древно светилище на възраст около 800 години е било открито при строителни дейности на къмпинг Градина в близост до черноморския курорт Созопол. Археолозите се натъкнали съвсем случайно на ценната находка.

Група археолози, ръководени от специалиста по праистория Петър Лещаков от Националния археологически институт, правили проучвания в района, където се строел туристически комплекс, и попаднали на останките от праисторическо светилище. Те уведомили собственика на парцела фирма „Стар Мил" за находката си, който се съгласил да спонсорира разкопките на археолозите.

Обектът е най-ранният открит по Черноморието и един от най-ранните на Балканите. В шахта, с дълбочина близо шест метра, археолозите намерили и парчета дърво, което датира от третата четвърт на шестото хилядолетие преди Христа и на практика е най-старото дърво, откривано по земите ни. Светилището е разположено на площ от около десет декара, а дебелината на културния пласт е около един метър.

Открити са и три праисторически гроба, които датират от ранната бронзова епоха. Според археолозите това е първият регистриран праисторически некропол по Южното ни Черноморие. Той дава ценна информация за социалната структура и религиозните обичаи на населението, обитавало тези земи през трето хилядолетие преди Христа. Точната датировка на гробовете ще бъде установена чрез специализирани изследвания от специалиста по балканска праистория д-р Зои Цирцони.

Другата ценна находка е свързана с най-ранните форми на металодобив - медни парчета от втората половина на петото хилядолетие преди Христа.

Реликвите открити при разкопките се съхраняват в созополския музей.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

БлаБла
БлаБла
25.08.2011 04:28
Не разбрах на 800 или 8000 години е откритието.
1
0