Духове на мъченици бродят из замъка Хуняди

Замък Хуняди

Замъкът Хуняди (на рум. Castelul Huniazilor) се намира в градХунедоара, част от Княжество Трансилвания. Известен е още като замъка Хунедоара. Построен е на стратегическа позиция, непосредствено до изхода на река Зласти, върху скалисто образувание, част от планината Пояна Руска.

Представлява внушителен по размери и архитектурни красоти монумент, един от най-ценните паметници на средновековното изкуство. Високите цветни покриви и кули, многото прозорци и балкони са само част от магнетичния му вид. При конструкцията на замъка са съчетани няколко архитектурни стила - готически, Ренесанс и Рококо.

Замъкът Хунедоара

Замъкът Хуняди се датира в XIV век. Тогавашният унгарски крал – Жигмонд, предоставя на Янош Хуняди Серб старо укрепление, непосредствено до град Хунедоара. Така, в периода от 1446 до 1452 г. замъкът претърпява основна реставрация от потомците на аристократичната фамилия. Във фасадата на замъка се съчетават различни нюанси, главно върху покривите и кулите, а прозорците и красивите тераси удивляват с каменна резба, наподобяваща нежна дантела.

След реставраторската дейност замъкът вече не е просто стратегическа крепост, а придобива статута на господарски дом. От този момент нататък всеки следващ собственик добавя по нещо от себе си към интериора и екстериора на замъка. Прибавят се нови помещения, зали и кули. Една от най-забележителните постройки в дворцовия комплекс е Донжонът или това е главната кула в Хуняди.

Тя представлява последната защитна кула и е наречена „Небойса” - „Не се страхувай”. Други значими помещения и постройки в комплекса са голямата зала за прием на гости, наричана още Залата на рицарите, Бялата крепост (използвана като склад за провизии), Боздуганената кула и голямата Зала на събранието, по чиито стени са разположени рисувани портрети на различни владетели.

Замък Хунедоара

Замъкът Хуняди крие и доста тайни. Смята се, че точно тук Влад III Влашки, по-известен като Дракула, е бил държан като затворник в продължение на 7 години, след като бил свален от власт през 1462 г. Легендата разказва, че докато лежал в тъмницата, той не спирал със зверствата си. Любимото му занимание било да обезглавява мишки и да набучва главите им на малки колчета, същото което е обичал да прави и с хората.

По времето на Влад III в двора, близо до църквата, се е копаел кладенец. Смята се, че изкопните работи се извършвали дванадесет турски пленници, на които е било обещано, че щом стигнат вода, ще бъдат освободени. Те копали 15 години и на 30 м дълбочина достигат до вода.

Тези, обаче, които са ги взели в плен, отказват да ги пуснат. През февруари 2007 г. замъкът Хуняди е изследван за духове в британския паранормален сериал „Most Haunted Live! “, тъй като се смята, че духовете на пленниците още бродят из двореца.

Замъкът Хуняди съчетава в себе си красота и мистерии, изящество и скрита болка, великолепие и ужас. Малко исторически паметници могат да предизвикат толкова противоречиви усещания у посетителите си.

Рейтинг

3.6
Общо 7 гласували
5 1
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари